Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Ню Йорк правят ателие за традиционна родопска мартеница

Снимка: Фейсбук

В неделя, 28 февруари, българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк ще бъде домакин на специално виртуално ателие за изработка на традиционна родопска мартеница. То се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в град СмолянАтелието отваря врати за всички деца и възрастни, желаещи да си изработят сами българския символ на здравето и плодородието по стара родопска традиция, в 10:00 часа (EST), информира от страницата си във Фейсбук училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк.  


Всеки желаещ да се включи в ателието, трябва да се регистрира ТУК и ще получи линк за присъединяване. Необходимо е да се снабдите и с материали - червени и бели памучни конци (по-плътни) и ножици, казват организаторите. По време на събитието експертите от смолянския музей ще разкажат за обичаите и поверията при изработването и носенето на мартеници, ще запознаят българските деца в САЩ със символиката на белия и червения цвят и ще обяснят характерните особености за цветовете, от които се изработват родопските мартеници.


Специална фотосесия ще покаже обредите, традициите, наричанията и вярванията на хората, свързани с празника и със закичването с червено-белите накити в миналото.

Снимки: www.facebook.com/hristobotevschool

Още от категорията

Вицепрезидентът: Заедно – българите в България и зад граница, ще постигнем промяната

Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина.  „Не е вярно твърдението, че този, който живее навън, не се интересува от България. Контактите със сънародниците ни зад граница,..

публикувано на 29.07.21 в 17:35

Българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата, ще предложи МВнР

На пресконференция в София министърът на външните работи Светлан Стоев обяви, че ще бъдат предложени промени в Изборния кодекс, които да позволят на българските граждани в чужбина с активна регистрация да гласуват по пощата, както и да бъде създадена..

публикувано на 23.07.21 в 19:25

Агенцията за българите в чужбина е одобрила 84 133 заявления за произход

8474 албанци са получили одобрение по заявленията си за български произход от началото на 2015 г. до 7 юли 2021 г. Албанците са на пето място сред чужденците, на които са признати български корени. Пред тях са само Северна Македония, Украйна, Молдова и..

публикувано на 16.07.21 в 09:00