Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоселският манастир в рекламно видео на Министерството на Туризма

Снимка: bulgariatravel.org

Съвместно с Асоциацията на българските екскурзоводи, Министерството на туризма изготви серия от рекламни видеа, които представят малко известните кътчета на България. Вижте 2-минутното филмче, посветено на красивия Новоселски манастир „Света Троица“ в старопланинския град Априлци.

Той е основан през 1830 г. като семеен манастир. По време на Априлското въстание през 1876 г. светата обител става център на така известната Новоселска република. Тогава, в продължение на цели 9 дни „Света Троица“ се превръща в крепост на въстаниците, които оказват упорита съпротива на многочисления турски аскер. След разгрома на въстанието, заедно с целия град Априлци, манастирът е изпепелен до основи, а обитателите му – избити до крак от османските войски. Днес в параклиса зад черквата има малък музей, където се съхраняват костите на убитите.

Съставил: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40
Българският щанд в Букурещ

Българският туризъм се представя на изложения в Букурещ и Кишинев

С най-големия национален щанд от 300 квадратни метра България се представя на най-авторитетното туристическо изложение в Румъния. Събитието се провежда за 49-и път в най-големия изложбен център на Букурещ „Ромекспо“.  От страната ни на форума..

публикувано на 17.02.24 в 11:42