Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В очакване на Баба Марта

Снимка: БГНЕС

Ако се разходите по улиците на София, пък и на всеки друг български град, ще установите, че всичко грее в бяло и червено. И това не е никак случайно. В последния февруарски ден всеки бърза да избере мартеница –амулет за здраве, с който от векове българите се закичваме в първия мартенски ден.

Последният ден от Малък Сечко ни дава и последен шанс сами да усучем бял и червен конец, за да изработим мартеница за близки и приятели. Правим това с мисълта за здраве, успех и надежда. Димка Дилкова, която съчетава две изконни български традиции, изработвайки мартеници с българска шевица, тълкува символиката на цветовете така:„червеното и бялото са като символ на женското и мъжкото начало, на здравето, на тези изначални човешки неща”. За различните техники при изработването на българския талисман прочетете в публикацията  „Баба Марта бързала, мартенички вързала: с фантазия оплетени, за здраве наречени” от колекцията на Радио България.

Редактор: Е. Каркаланова

Още от категорията

Да си припомним олимпийските успехи на българските лекоатлети

Най-висшият световен спортен форум – олимпийските игри, не оставя равнодушни дори и хората, които не следят отблизо световни първенства и други спортни събития. Успехите на родните спортисти пък се записват със златни букви в спортната история..

публикувано на 01.08.21 в 06:05

Любимите ястия на лятната българска трапеза се приготвят бързо

Ние българите обичаме да си похапваме вкусна и разнообразна храна, която хем да ни засища, хем да изпълва сетивата с богатството от вкусове, характерни за всеки сезон. През летните жеги всеки българин слага на масата домашно приготвена салата..

публикувано на 31.07.21 в 06:15

Да оцелееш от Титаник и да завещаеш историята си на троянския балкан

Троянското село Бели Осъм привлича туристи с красивата си природа, запазените занаяти и вкусните местни гозби. Малцина обаче подозират, че изгубеното сред дебрите на Балкана селце е свързано с една трагедия, разтърсила света в началото на 20-ти..

публикувано на 25.07.21 в 06:20