Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честита Баба Марта! – Честито ново начало!

Да избродираш мартеница с народни шевици от носииДнес в България прогонваме зимата и отваряме път на пролетта, закичвайки на ревера си мартеница. Корените на бяло-червения талисман за здраве са в далечното минало на нашия народ. А представата за мартеницата е тясно свързана с образа на Баба Марта – възрастната жена, която идва в първия мартенски ден и връзва мартеничка на хората и домашните животни. И днес тази стара народна традиция е жива, тя създава радост и настроение. От ранни зори на Първи март си казваме „Честита Баба Марта!“, което означава „Честита пролет, честито ново начало с надежда!“.

Семплата нишка от усукани конци отдавна има различни творчески интерпретации, но винаги запазвайки символиката. Идеята да добави още красота и авторство към традиционната мартеница споделя софиянката Геновева Калушкова, която е и майстор на гоблени. С еднакво търпение и любов тя изработва мартеници и бродира български традиционни шевици, а когато съчетае двете неща се получават малки бижута, търсени от ценители. Върху своите мартеници Геновева извезва и най-популярния и древен мотив в българските шевици – орнаментът „Елбетица”. Той е красив символ, който изобразява двоен кръст, бележещ посоките на света и най-важните слънчеви позиции – зимното и лятното слънцестоене, пролетното и есенното равноденствие. Тези осем лъча са древен символ на кръговрата в природата.„Всичко се бродира ръчно, всеки мотив е различен, а българската шевица има силата да предпазва човека от нещастия, лоши хора и вреди“ – казва Геновева
. Изработването на мартеници с бродирани шевици за нея е любимо хоби, в което влага много желание и любов.


„Хората остават много доволни като видят тези мартеници. Харесват ги, защото сме българи и си пазим традициите. Символите върху шевиците за моите мартенички са различни, най-често е елбетицата. Тя обединява женското и мъжкото начало – такива символи също са белият и червеният цвят. Смятало се е, че червеният цвят предпазва от магии. В шевицата се влага и зелен цвят – символ на вечния живот, на природата, а жълтото е слънцето, огъня и светлината, без които не можем. Това са основните цветове в шевицата. Материалите са памучни конци, такива, с които се изработват традиционните български облекла.“„Във всяко нещо влагам и чувство от себе си, а това има огромно значение за хората, до които достигат тези бродерии. Първото нещо на Първи март е да закича с мартеница моя съпруг и моя син, а след това ще подаря мартенички в работата и на колежките си. Така денят се превръща в истински празник за нас, българите. Радостта идва и от това, че хората са закичени с бял и червен конец, много е хубаво. Надявам се да продължаваме да спазваме традициите, защото това ще ни запази като народ. Затова си мисля, че трябва повече да държим на традициите и да купуваме нещата, които сме направили ние тук, с нашите послания и с любов. От моите мартенички съм пращала във Франция, Германия, Латвия, на доста места, където има българи. Навсякъде тези мартенички радват хората и дълго време остават като сувенир с лично послание и спомен за България.“

Снимки: личен архив

Галерия

Още от категорията

Историята на Черната сая от Горноджумайско

В средата на месец юни Регионалният исторически музей в Благоевград реши за пореден път да „отвори“ гардероба на старите българи и да ни покаже историята и трансформацията на една от най-характерните одежди на българката от края на XIX и началото..

публикувано на 16.06.21 в 11:44

Нестинарски игри за Свети Константин и Елена

Традиционните нестинарски игри са част от програмата, с която село Българи ще отбележи Деня на Св.св. Константин и Елена по стар стил – 3 и 4 юни. Празникът е знак за дълбоката връзка на местните хора с народните обичаи и повод за преклонение и почит..

публикувано на 03.06.21 в 05:45

Автентичният фолклор е на фокус в Приморско

Всички, които имат в сърцето си място за български фолклор са добре дошли като участници или зрители на Първия фестивал за автентичен фолклор „Седянка край морето“. Най-малко 100 индивидуални изпълнители и 20 групи от различни области на страната..

публикувано на 28.05.21 в 13:14