Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правата на българите зад граница обсъдиха президентът и службите за сигурност

Снимка: БТА

Предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание, обсъди президентът Румен Радев на среща с ръководителите на службите за сигурност. В нея участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Това съобщава прессекретариатът на държавния глава.

Поводът за срещата е постъпило в президентската институция писмо от Културния център „Иван Михайлов“ - Битоля, както и сигнали на наши сънародници от Република Северна Македония, за зачестили прояви на накърняване на техните права само поради обстоятелството, че се самоопределят като  етнически българи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български успех на Международния турнир на младите физици в Будапеща

Българският отбор се представи на изключително високо ниво по време на Международния турнир на младите физици (IYPT) в град Будапеща, където участваха 38 страни от целия свят. Родните ни състезатели заслужено спечелиха сребърни отборни медали...

публикувано на 27.07.24 в 10:25

"Въпрос на вкус“ – едно щастливо връщане назад в миналото без политически привкус

За "живота едно време", но с любов, уважение и без политически привкус разказва документалната лента на Мария Вълкова "Въпрос на вкус". Идеята за създаването ѝ се ражда на един обяд, когато Мария за пореден път вижда простата храна, с която..

публикувано на 27.07.24 в 10:05

Пожарът в Гърция е прехвърлил границата с България

Два военни хеликоптера от България ще се включат днес в гасенето на пожара в планината Славянка на българо-гръцката граница. Вчера огънят от Гърция стигна и премина нашата граница. На наша територия пожарът е низов и е засегнал около 30 декара. От рано..

публикувано на 27.07.24 в 09:53