Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правата на българите зад граница обсъдиха президентът и службите за сигурност

Снимка: БТА

Предприемането на своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание, обсъди президентът Румен Радев на среща с ръководителите на службите за сигурност. В нея участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Това съобщава прессекретариатът на държавния глава.

Поводът за срещата е постъпило в президентската институция писмо от Културния център „Иван Михайлов“ - Битоля, както и сигнали на наши сънародници от Република Северна Македония, за зачестили прояви на накърняване на техните права само поради обстоятелството, че се самоопределят като  етнически българи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще се опита да влезе в еврозоната на 1 юли 2025 г.

114 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", ДПС и 10 независими подкрепиха на първо четене законопроекта на правителството за въвеждане на еврото в България. Нормата утвърждава, че през първия месец ще се ползват и двете..

публикувано на 26.07.24 в 18:11

Обстановката в Елин Пелин се нормализира, отмениха евакуацията

Към този момент обстановката в община Елин Пелин, където преди ден се взривиха складове за фойерверки и пиротехника, е овладяна, съобщи пресцентърът на Общината. Отменено е частичното евакуиране и гражданите могат да се приберат в домовете си...

публикувано на 26.07.24 в 18:08
Доц. Гранберг

В Швеция се преподава бакалавърска и магистърска програма по старобългаристика

Гьотеборгският университет е може би единственият в света, в който класическият старобългарски език е самостоятелна специалност. Това пишат от в-к "Аз-буки" в новия си брой. Класическият старобългарски език не се изучава нито в рамките на българската..

публикувано на 26.07.24 в 18:05