Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Челе ди Булгерия посрещнаха пролетта с мартеници пред паметника на хан Алцек

Снимка: Община Челе ди Булгерия

Ученици в италианското градче Челе ди Булгерия отпразнуваха наближаването на пролетта по стар български обичай. На 1 март, децата  рецитираха стихотворения на български, пяха български песни и си размениха мартенички. Накрая, заедно с тяхната учителка по български език Даниела Шопова, малчуганите си направиха празнични снимки пред паметника на хан Алцек в центъра на градчето, за да отдадат почит на далечните си прабългарски корени. Към тях се присъединиха и общински служители.

Проявата, според Джино Марота -  кмет на Челе ди Булгерия, е начин на местната общност да поддържа жива връзката си с България. В момента, въпреки пандемията с коронавирус, в училищата на италианската община се преподава официално български език като свободно избираем предмет. Проектът е подкрепен от българското Министерство на културата и обхваща близо 100 деца. 

Преди близо  5 години Челе ди Булгерия се побратими с втората българска столица Велики Преслав. Оттогава двете общини поддържат активни контакти и работят по общи образователни проекти. Сега италианската община се готви да се побратими и с град Болгар в Русия, който също е основан от прабългарите.

Съставил : Венета Николова

Снимки: Община Челе ди Булгерия

Още от категорията

Радослав Кирилов – българският художник в Испания, който иска да очовечи нечовешкото

Изкуството не познава граници и езикови бариери, то сближава хората. Когато един автор има вроден талант, той не остава скрит за публиката, без значение в коя държава е избрал да живее. Така, разчитайки само на таланта си и упорития труд, художникът..

публикувано на 12.04.21 в 15:31

Повечето ученици от гимназията в Босилеград искат да следват в България

Почти всички от 50-те зрелостници, завършващи босилеградската гимназия, искат да  продължат образованието си в някой от университетите в  България. Това сочат резултатите от анкета, проведена сред абитуриентите в единственото средно учебно заведение там,..

публикувано на 11.04.21 в 11:35
Президентът Румен Радев и кметът на Община Цариброд Владица Димитров

Румен Радев: Българите в Сърбия са духовен мост между двете страни

Актуални въпроси, свързани с българското национално малцинство в Цариброд, Република Сърбия, обсъди днес президентът Румен Радев в София с кмета на общината Владица Димитров и председателя на Общинския съвет Зоран Джуров.  „Бих искал българите в..

публикувано на 09.04.21 в 18:15