Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Кукерландия“ в Ямбол, но без гостуващи групи

Снимка: kukerlandia

В град Ямбол и близките населени места, на 12 март започва дългоочакваният фестивал „Кукерландия“, превърнал се в емблема на града. Всяка година събитието събира хиляди участници – кукери, бабугери, сурвакари, старци и други маскирани от всички краища на България. А гостите идват, за да съпреживеят пъстрото и оглушително зрелище. Мотото на празника е „Когато фестивалът е живот“ и отразява както пълнокръвния живот на древните кукерски традиции по този край, така и пищното настроение, с което се зарежда всеки, който е станал част от празника.Тазгодишното, 22-ро, издание на „Кукерландия“ ще премине при строго спазване на противоепидемичните мерки в условия на коронавирус – без гостуващи кукерски групи от други населени места и без струпване на много хора на едно място.„Сега ще направим така, че публиката да отиде при кукерите в нашите населени места, където е автентичната традиция“ – уточни кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев пред кореспондента на БНР Даниела Костова. По тази причина, освен в град Ямбол, традиционните кукерски игри ще се представят и в 13 села на общината.В програмата на „Кукерландия“ са включени детски кукерски празници, фотографски изложби,  концерт на виртуоза на кавала Теодосий Спасов, изложба на кукерски маски и на детски кукерски рисунки, както и шествия с факли и празнична заря. Пъстрият празник ще продължи до 14 март с богата програма и добро настроение.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Христо Топчиев и неговите чудновати каба-гайди

Най-голямата, най-малката, най-странната гайда … Те са негово дело, но не само! Стотици гайди са излезли от сръчните му ръце, в течение на годините. Въпреки Ковида, той не се спира. В малкото ателие, в кв. Райково на град Смолян, цари оживление по всяко..

публикувано на 09.04.21 в 10:08

Габриела Стоянова и етнографския ѝ музей в с. Горна Глоговица

Габриела Стоянова започва да колекционира старинни предмети още в ученическите си години. С времето събира солидна колекция, която от 2010 година е подредена в бившето кметство на с. Горна Глоговица. Предлагаме ви една фоторазходка в етнографския..

публикувано на 03.04.21 в 15:05

В малкото ателие на Коруджикови се раждат шедьоври от стъкло

Има хора, за които казват, че са родени „със стъкло в кръвта“. При тях нищо не разпалва така въображението и желанието за часове неуморен труд, както тази прозрачна материя, която може да добива невероятни цветове и причудливи форми. Работата..

обновено на 25.03.21 в 16:09