Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи от цял свят заедно в онлайн чествания за Трети март

Снимка: БГНЕС

Освен да ни приобщят във време на пандемия, съвременните технологии дават възможност на хиляди българи по света да се почувстват заедно, ставайки част от виртуалните чествания на Националния празник на Република България.

Онлайн изложбата „Българските градове – древност, която живее, е изборът на Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк, за да поздрави сънародниците ни за Трети март. В обръщение към тях във Фейсбук генералният консул Мая Христова подчертава значението на датата 3 март и откорява ролята на българите зад граница за работа в полза на родината: „Макар и на хиляди километри от Родината вие продължавате да представлявате страната ни с достойнство, да съхранявате гордата ни история, българския дух, традиции и език за бъдните поколения българи“ – пише Мая Христова.

Българските градове - древност, която живее

Празнична програма за 3 март се организира и в Канада, като отново дигиталните платформи ще помогнат за приобщаването на нашите сънародници зад граница към празника, но и за привличането на интереса на чуждестранните граждани към България.  

На 1 март стартира и тридневна онлайн програма за Трети март, предназначена за сънародниците ни в Германия, Словакия, Унгария, Чехия и Италия. По инициатива на българските културни институти в Берлин, Прага, Братислава, Будапеща и Рим българите и техните местни приятели могат да станат съпричастни на два филма с историческа тематика и на празничен концерт на Софийската филхармония - на 3 март, от 19:00 ч. В програмата му са включени произведения от българските композитори Веселин Стоянов, Георги Златев-Черкин, Панчо Владигеров, Стефан Драгостинов и Александър Текелиев. 

Онлайн концертът ще може да бъде гледан и от сънародниците ни във Великобритания ТУК, както и през Фейсбук страницата на Българския културен институт в Лондон до 22:00 часа на 5 март, петък. 

В деня на националния празник на България, инициативата „Пробуждане с хоро“ събира за шеста година позитивната енергия на българите у нас и по света. Хиляди нашенци в различни кътчета на планетата играят хоро, като скрепват българския си корен. Организаторите приканиха участниците да снимат клип, в който да се представят – кои са, откъде са и да покажат как играят хоро, а след това да го публикуват на Фейсбук страницата на инициативата

Българските песни и танци ще преобразят света, казват инициаторите от Сдружение „Азбукари“ и допълват: „Вместо тревога - ще има веселие. Вместо униние - вълнение. Вместо омраза - любов ще излеем. Вместо страх от болест, дръзко ще наричаме: "Здраве ще е!" Вместо паника, дръзновение и уважение“.

Българско училище ''Христо Ботев'', Ню Йорк, 2014 г.

По повод националния ни празник и възпитаниците на българските училища по света организираха различни инициативи и онлайн събития.

Учениците от 5 клас към училище "Васил Левски" в Саутхемптън, Великобритания, отправиха посланията си с видео в социалните мрежи и показаха наученото за датата 3 март и национално-освободителните борби на българите.

„Нека миналото ни учи, че трябва да живеем и съграждаме в мир. Нека има бъдеще за децата на България. Честит празник, Родино“ – това написаха на уеб страницата си възпитаниците на българското училище „Райна Княгиня“ в Ирландия. 

Честит празник, скъпи сънародници! 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 26.04.24 в 01:05
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10