Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите отбелязват националния си празник

Снимка: Венета Николова

България отбелязва националния си празник - 3 март, с редица прояви в страната и чужбина.

Президентът Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Председателят на парламента Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провеждат честванията в Габрово, вече се изкачи на върха и оттам припомни, че  "България е древна държава с дълбоки корени“.

Въпреки отменената тържествена церемония на Шипка, се очаква българи от различни краища на страната да се изкачат до Паметника на Свободата.

В обръщение по повод 143 години от Освобождението премиерът Бойко Борисов подчерта, че страната ни преминава през сериозно изпитание, а ключът към връщането на нормалността е в единството.

В София честванията започват в 11:00 часа пред паметника на Незнайния воин, а кулминацията е тържествена заря-проверка вечерта на площад "Народно събрание".

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна" поздрави българите за националния празник с писмо до медиите. В него се припомня заслугата на бесарабските българи, които активно участват в освободителния процес.

Чрез Фейсбук към българите поздрав отправят и деца от българските неделни училища по света - Гърция,  Франция, Норвегия, Швейцария, Италия и други страни.

За първи път Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник. Повод за това са както националният празник на България, така и 55 години дипломатически отношения между България и Канада.


Още от категорията

Парламентът прие оставката на правителството

След дълги процедурни спорове Народното събрание прие оставката на третото правителство ръководено от премиера Бойко Борисов. Решението бе взето със 156 гласа "за", без "против" и "въздържал се".  Депутатите от бившата управляваща партия..

публикувано на 16.04.21 в 12:59

Два случая на мутация на Covid-19 в Северна България

“При две жени в Северна България с британския вариант на Covid-19 е установена мутация в спайк протеина на шипчето”, информира на брифинг на здравните власти проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. “..

публикувано на 16.04.21 в 12:03

В „Сребърна“ се излюпиха първите пеликанчета за тази година

С ново поколение се сдобиха първите двойки къдроглави пеликани, които през месец март свиха гнезда в крайдунавския резерват „Сребърна“. Пеликанчетата са се появили на бял свят в специално изградените за тях дървените наколни платформи в северната..

публикувано на 16.04.21 в 11:08