Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата със затлъстяването е така важна, както и тази с коронавируса

Не изчаквайте да отмине епидемията с Covid-19, за да се погрижите за сваляне на наднормените килограми, съветват специалистите

Снимка: Pixabay

Двама от трима българи са с повишено и нездравословно наднормено тегло. По този тревожен показател страната ни изпреварва както Европа, така и света. Това показват най-актуалните данни на СЗО за (2021г), а поводът да ги цитираме е Световният ден на борбата със затлъстяването – 4 март. Това означава, че над 61% от българите страдат от затлъстяване. Това е хронично състояние, характерно с натрупване на прекомерно количество телесна мастна тъкан, което има отрицателен ефект върху здравето и е свързано с намалена продължителност на живота. Делът на децата в България с наднормено тегло е 13.6%, като момчетата със затлъстяване между 5 и 9 години достигат до 17.1%, а момичетата до 10.2%.

Индексът на телесна маса е основен показател за определяне на наднорменото тегло и затлъстяване, а той се покачи видимо при българите през последната година, в която за дълъг период хората останаха по домовете си обездвижени. Резултатът е видим и при работещите, и при учащите в онлайн среда и домашен офис. „Още в началото, когато беше забраната за излизане, за разходки, когато комуникациите бяха сведени до минимум, се установи, че хората качват килограми, децата и юношите също и всичко това, на фона на една депресия, понижен тонус и тревожност. Това бяха предразполагащи фактори към повишаване на теглото“ – това казва проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и обществено здраве:

„Това бързо беше преодоляно сред част от хората. Те намериха начин да минат към по-здравословен модел на хранене и на второ място – да намерят своята гимнастика и двигателна активност, макар в домашни условия.



Добрата новина за натрупаните за кратък период килограми е, че тях организмът не ги счита за свои и при малко повече усилия, те бързо се губят. Организмът не е имал време да ги застопори и паметта на мастните клетки не е така устойчива. Ето защо, колкото по-бързо минем към редукция, толкова по-лесно се свалят излишните килограми. Има и такава част от българите, които оставиха проблема с теглото за времето, след като приключи пандемията. Това обаче не се очертава в скоро време и препоръката на специалистите е: да не се отлага борбата с излишното тегло, да се вземат мерки веднага. Защото даже при заболяване като коронавирусна инфекция е ясно, че хората със свръх тегло имат по-сериозен риск за тежестта на протичане на това заболяване и за изхода от него.“



Причината е, че при наднормено тегло, органите на човека се покриват с мазнини. „Сърцето се обхваща от мастна капсула, черният дроб се инфилтрира с мазнини, съдовете започват да се покриват с мастни натрупвания, костно-ставният апарат не е пригоден да носи по високи килограми от сантиметрите на тялото, минус сто – това е най-лесният начин за преценка къде сме ние спрямо нормата“ – казва проф. Байкова и съветва ако изчисленията покажат завишено тегло, веднага да вземем мерки:



Да изключим високо калорийните храни – не изцяло, но да минем на силна рестрикция. В противен случай това може да направи срив на имунната ни защита и да бъдем изложени на инфекциозните агенти на околната среда, променлива температура, т.е. изисква се плавно преминаване към по-ниско калориен режим на хранене с повишена двигателна активност. Здравословното седмично меню съдържа три порции месо, две порции риба, два постни дни, в които можем да добавим млечни продукти и яйце. В постните дни включваме винаги варива: картофи, зърнени храни, ориз, царевица и бобови, а също много зеленчуци и плодове. Обикновено въглехидратът е добре да се консумира на закуска, той дава енергия – черен хляб, овесени ядки, ленено семе и т.н. И всичко това на фона на достатъчно движение.“

Снимки: Pixabay, Ани Петрова, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българчета донесоха късмет за испанския отбор по футбол на UEFA EURO 2024

11 български деца бяха сред щастливците, получили необикновената възможност да са "талисмани“ на едни от най-големите футболни звезди в Европа. На 9 юли 10 момчета и момиче от България излязоха на терена на стадион "Алианц Арена“ в Мюнхен с футболистите от..

публикувано на 10.07.24 в 08:47

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10