Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Държавни лидери от цял свят поздравиха българите за 3 март

Снимка: архив

Президентът Румен Радев е получил поздравителни писма от държавни глави от цял свят по повод отбелязването на Националния празник на България – 3 март, съобщават от пресслужбата на президентството. Сред тях са поздравленията от президента на Руската федерация Владимир Путин, императора на Япония Нарухито, краля на Испания Фелипе VI, краля на белгийците Филип, президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, кралицата на Обединеното кралство Елизабет II, президента на Румъния Клаус Йоханис, президента на Унгария Янош Адер, президента на Швейцария Гай Пармелин, президента Египет Абдел Фатах ас-Сиси и много други държавни глави и представители на международни организации.

В писмото си президентът на Руската федерация Владимир Путин изразява почит към саможертвата на българските опълченци и руските войници, воювали рамо до рамо за свободата на България. „Разчитам, че отдавнашните традиции на братското приятелство и занапред ще допринасят за развитие на взаимноизгодното сътрудничество между нашите страни. От душа Ви желая крепко здраве и успех, а на народа на България – благополучие и просперитет“, пише руският президент до Румен Радев.

В поздравителния си адрес президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изпраща сърдечни поздравления към българските граждани от името на своя народ и изразява увереност, че със съвместни усилия двете държави ще преодолеят общите предизвикателства. „Благодарен съм за дългогодишното, изпълнено с доверие, сътрудничество между нашите две страни“, се посочва в писмото на германския държавен глава.

Кралят на Испания Фелипе VI изпраща своите сърдечни почитания по случай 143-ата годишнина от Освобождението на България: „Желая от все сърце лични успехи, мир и просперитет на скъпия български народ“, се казва в адреса на крал Фелипе VI.

По случай българския национален празник кралица Елизабет II отправя най-добри пожелания към българския народ. „Надявам се след трудната  година да можем да очакваме преодоляване на глобалните здравни предизвикателства и по-добри времена в бъдеще“, се казва в адреса на кралицата на Обединеното кралство.

„Използвам тази добра възможност да потвърдя, че дълбоко ценя сърдечните двустранни отношения, които свързват нашите две приятелски страни, и да изразя интереса си към заздравяването и задълбочаването на тези връзки във всички сфери в името на благоденствието на нашите два приятелски народа“, пише до българския държавен глава президентът на Египет Абдел Фатах ас-Сиси.

Още от категорията

В понеделник президентът Румен Радев провежда консултации за нов кабинет

В съответствие с Конституцията в понеделник, 19 април, президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за..

публикувано на 16.04.21 в 16:11

По съседски: Събития с балкански адрес

Конвенцията от Монтрьо няма да се прилага за канала „Истанбул“ Конвенцията от Монтрьо няма да важи за бъдещия канал „Истанбул”, каза турският президент Реджеп Ердоган. Канал „Истанбул” няма никаква връзка с Конвенцията за свободата на..

публикувано на 16.04.21 в 12:38

Възможен ли е парламентарен консенсус за съставяне на ново правителство?

45-то Обикновено Народно събрание официално започна работа . В неговия състав има две абсолютно нови партии и 117 съвсем нови лица от общо 240 депутати. Въпреки това, едно от първите гласувания в него събра внушително мнозинство. Със 163..

публикувано на 16.04.21 в 11:34