Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задушница е!

Снимка: архив

В деня преди Месни заговезни, православните българи почитат паметта на своите любими покойници. Това е един от специално отредените дни, които църквата ни е определила да си спомняме за душите на всички починали. Те винаги се падат в съботния ден, по примера на Христос, който бил на този ден с тялото Си в гроба. 

Богослуженията в храмовете са заупокойни, а след тях се извършват общи панихиди с трапези, на които освен задължителните погача, вино и жито, се слагат и любимите ястия на покойника. После свещениците прекадяват с тамян храната, в израз на чистата молитва за спасението на душата и произнасят имената на покойниците, записани преди службата. След молитвата, присъстващите раздават храната помежду  си с думите „Бог да прости”. 

Извън храма, хоратадаватсъщо на близки и познати хляб и жито, символ на безсмъртието, а също и дребни сладки, за да е лек задгробният живот на починалия. Това подаване на храната се нарича още милостиня. 

В този ден близките на починалите посещават гробовете им, почистват ги и засаждат се цветя, които припомнят добродетелите на покойника. После върху пръстта преливат червено вино, символ на Христовата кръв и запалват църковна свещ, в знак на почит и вяра в безсмъртието на душата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30

Книгата „Българската Църква в Предпоследните времена“ поставя акцент върху избора на Български патриарх

Броени дни преди патриаршеския избор, в София (зала "София Сити"), богословът Георги Тодоров представи книгата си "Българската Църква в Предпоследните времена", която предизвика бурни дискусии в социалните мрежи, съобщава форумът Православна България..

публикувано на 18.06.24 в 18:49