Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Един британски заселник, влюбен в Родопите, разказва...

Снимка: Кийт Халстед

Хиляди британски граждани са избрали България за тяхна втора родина. Те пристигат тук заради хубавия климат, ниските цени и не на последно място – природата. И нито пандемията, нито Брекзит са в състояние да ги откажат от новия им живот на Изток. Кийт Халстед не прави изключение.


Вече 9-та година пенсионираният служител от Британската армия се радва на спокойни старини у нас. Първо се установява в Пловдив, където няколко години работи като учител по английски език, но после се премества в Родопите. „Пенсията ми е малка, но в България тя ми стига. Тук мога спокойно да живея с нея без да се лишавам от нищо“- казва за Радио България Кийт. Един ден, докато се рови из мрежата, той попада на една снимка, която променя живота му. Става дума за стара каменна къща в родопското село Смилян, която е обявена за продан.

„Реших да дойда на място да я видя и се влюбих в нея. Върнах се отново в селото и отседнах в хотел, за да се запозная с района, да видя дали ми допада и наистина ме грабна. Беше юни месец, времето беше прекрасно, а планината - много живописна. И така,  реших да купя къщата. От 2016 г. живея тук и никога не съм бил по-щастлив“ – казва британският заселник.

Кийт веднага е приет радушно от местните хора, които дори му помагат да стегне старата си къща. А с какво може да се занимава един британски пенсионер в Родопите, който обича природата и желае да сподели радостта си от живота с другите? Съвсем логично - с туризъм:

„Моята къща е голяма и аз отдавам стаи под наем. През лятото посрещам гости и ги забавлявам. Миналата година, заради пандемията, дойдоха много малко хора, но преди това съм посрещал представители на около 15 различни националности. И да ви кажа, аз не се занимавам с тази дейност заради приходите от нея, а най-вече защото ми е приятно да общувам с хора от цял свят. Те идват тук заради природата.“

При Кийт отсядат предимно чужденци, живеещи постоянно в България, хора като него, които обичат Родопите и искат да опознаят красотите им. За новия сезон Кийт им е подготвил различни атракции, като например ботанически маршрути в планината.

Оказва се, че животът в малкото родопско село ври и кипи. Местен предприемач е закупил изоставена пречиствателна станция и в момента я реконструира, за да я превърне в арт център. В начинанието участват група ентусиасти, включително и чуждестранни заселници в района. Кийт, в качеството си на доброволец, подкрепя инициативата като изгражда фейсбук страницата и заснема проекта. Иска да популяризира Смилян като място за отдих и култура.

Но не всичко е розово у нас, споделя британският заселник. Подобно на други негови сънародници, и той се оплаква от бюрокрацията. Като се започне от здравеопазването, издаването на разрешение за постоянно пребиваване в страната и се стигне до стартирането на собствен бизнес. „Навсякъде срещаш пречки“ – жалва се Кийт. Сферата на услугите също не е на ниво, по думите му. Често излишно те карат да се редиш на опашка, а обслужващият персонал е намусен. Но в провинцията хората са по-приветливи. „Затова ми харесва тук, в Смилян, където се чувствам част от общността“ - казва в заключение Кийт Халстед.

Снимки: Кийт Халстед

Още от категорията

Многостранният талант на Росен Карамфилов и пандемията

Поет, писател, художник, музикант – многостранна личност, която мрази еднотипното и ревниво пази своята спонтанност, като най-силния си коз за всичко, с което се захване. Всеки от талантите си, Росен Карамфилов използва, за да предаде определено..

публикувано на 08.04.21 в 12:18

Ивет Арделеан – една българка в Америка с корона и униформа

От няколко месеца облича полицейската униформа, ала това не е единственото й амплоа. Когато не снима екшън сцени, работи над тоалетите от модната си колекция и от време на време се превръща в истински войник. С действителна или с въображема корона,..

публикувано на 06.04.21 в 10:22

Татяна Лолова – слънцето в плеядата звезди на българския театър

Сатиричният театър „Алеко Константинов“ в София днес отваря врати за своята голяма звезда – Татяна Лолова . Но този път публиката няма да излезе, озарена от неподражаемите превъплъщения на любимата актриса, а опечалена от последното сбогом с една..

публикувано на 26.03.21 в 07:05