Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една българка учи деца във Франция на грижа и любов към природата

4
Снимка: личен архив

Слънчев град в сърцето на Франция, катедрали с островърхи кули и малки еднофамилни къщи с подредени дворове, това е Клермон-Феран – град, който завладява сърцето на една българка и тя живее и преподава там повече от 10 години.

Диана Георгиева - Фай е от София, а като студентка в Биологическия факултет на Софийския университет решава да продължи следването си във Франция. Там се дипломира в Университета на Дижон в специалността Биология на популациите и на екосистемите, а след това специализира Екология в Париж. Дипломната си работа подготвя в Музея на природните науки в столицата, където изследва как обществото възприема и използва ресурси на околната среда. За българката е ясно, че при внедряването на новите технологии като енергиен източник до голяма степен думата имат политиците, а не биолозите. Това я навежда на мисълта, че е по-добре да остане вярна на науката за природата и избира учителската професия. 


Във Франция я задържа не само образованието, но и семейството, което създава още като студентка. „И тук, както в България, в малките селца липсват подготвени хора за учители. Затова лесно ме приеха на работа, видяха в мен човек, който ще е полезен, лесно се интегрира, издържа на напрежението с учениците и не е много взискателен“ – казва българката, с дълъг стаж като учител.


„Тъкмо това ми харесва, да карам малките деца да наблюдават, да проучват света, да се възхищават от природата, най-вече да мислят за нея и да я пазят. Това са простички неща, но много важни. Учителската професия ме кара да се върна към детството, корените ми и към наученото в България.”



„Имах щастието да работя в малко училище, където децата са добре възпитани. А в малкия град семействата са по-големи и повече роднини се грижат за децата. Както беше в България едно време – децата не могат да правят каквото им хрумне, защото се притесняват, че някой роднина ще се появи и ще ги види. Това създава усещане за контрол и се работи спокойно в училище. Във Франция само да кажеш, че си учител и веднага уважението към теб е голямо. Усетих как веднага заех специална позиция в това градче и хората от администрацията дори се опитват да са в услуга на учителя, с каквото могат.”

За разлика от повечето хора, които предпочитат удобствата на града в чужбина, Диана Георгиева–Фай решава да смени града със селото. Наемат имот тип ферма на 20 км от градчето Пю ен Вале, в югоизточна Франция и пътува, за да преподава в близки училища. За миг не съжалява за авантюристичната си постъпка, защото смята, че на село семейството се чувства по-добре без модерни технологии и дори без бърза връзка с интернет.



„Аз поведох цялото семейство да се местим към селото преди 5 години, а съпругът ми дори си остави сигурната работа в града. Къщата ни е с голям обор и кокошарник,
в градината отглеждам български домати и чушки. И се учудих, че и мъжът ми има „зелена ръка“, както казват французите, всичко което посади му пониква.  Хора като нас, които търсят спокойствие, не искат да виждат нахлуването на техниката. На много места тук няма интернет. По време на изолацията нямах връзка дори с учениците си, защото много деца нямат интернет.

Аз спазвам всички български семейни традиции – на 1 март връзвам мартенички на сина ми и на всички приятели – споделя още Диана. – За Великден събирам децата и заедно боядисваме яйца. Опитвам се всяка година да се връщам в България и да показвам на сина ми различни места. Бяхме из Родопите, разхождахме се покрай Дунав. Мисля, че той най-много харесва свободата, която се чувства в България. Във Франция всичко е частна собственост и е оградено с бариери, в България все още не е така.”


Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Долината на розите и българската красота в Роке Саенс Пеня, Аржентина

България се включи в традиционното Дефиле на ретро автомобили в Президенсия Роке Саенс Пеня, провинция Чако, в далечна Аржентина в първия ден на май, когато се отбелязва годишнината от създаването на селището. На дефилето се представят различните местни..

публикувано на 03.05.24 в 10:29

Български роман на Панаира на книгата в Буенос Айрес

На провеждащия се в момента Панаир на книгата в Буенос Айрес – едно от най-авторитетните изложения на печатни произведения в Южна Америка, ще бъде представен философският роман "Преди сътворението" на писателя Христо Славов. За това съобщава..

публикувано на 03.05.24 в 08:45

Българчета от Балканите търсят най-здравото писано яйце в Босилеград

Символът на Великден – боядисаното в червено и всякакви други цветове яйце, отдавна се е превърнал и в символ на Босилеград. Сръбското градче, само на хвърлей място от границата, е населено предимно от етнически българи, които от повече от 30 години..

публикувано на 02.05.24 в 05:10