Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин оглави европейската трудова и социална фондация

Снимка: БГНЕС

Ивайло Калфин е избран за изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, базирана в Дъблин, Ирландия. Процедурата по произбор е продължила година и половина и при конкуренция на 100 кандидати за поста. 

„Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд е една от онези организации, които се управляват от правителствата и социалните партньори. Всяка една страна има по трима представители – на правителството, на синдикатите и на работодателите. В случая на България, това са представители на Българската стопанска камара и на КНСБ. От трите места получих подкрепа и мисля, че този път беше много ясна. Този избор няма нищо общо с политическите отношения в страната. Подкрепата ми бе изцяло в личен план”, уточни Ивайло Калфин в интервю за програма „Хоризонт” на БНР.

Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд е най-старата евроагенция, създадена през 1975 г. В нея работят около 100 изследователи. В момента тя анализира ефектите от пандемията, цифровизацията, климатичните промени и отражението им върху работните места, квалификацията и баланса между личен живот и труд, обясни Калфин. „Събира се много добър опит от различните страни, който е на разположение и може да се използва. Така че знанието, което се натрупва там е изключително полезно”, допълни той. 

Ивайло Калфин е бивш министър на труда и социалната политика на България. В периода 2009 – 2014 година бе евродепутат, а преди това и министър на външните работи на България. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иконописецът Екатерина Титова: България е прекрасна! Обичайте я и я ценете!

Между биологията и църковната иконопис допирателните са неведоми и непонятни за отдадените на науката. Понякога откровенията идват чрез талантите на чистосърдечието и стремежа към духовно израстване, които се проявяват в отделни моменти от живота...

публикувано на 27.04.24 в 06:25

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45