Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дихание на призрачни села или музика на тишината

Снимка: Мирян Колев

Вятър в клоните, птича песен, дъждовни капки и пукащи стъкла от разбити прозорци – това е звуковата картина на призрачните села на България. В района на старопланинския град Трявна има около 100-тина стари села и махали с общо население от около 1000 души. Някои са с по един или двама жители, други обаче отдавна са изоставени, а рухналите им къщи са превзети от трънаци и бурени, като в приказка на братя Грим. Но един музикант решава да запише диханието на заличените села и да го превърне в … музика, за да съживи миналото.



Мирян Колев живее в Трявна, занимава се с експериментална музика
, прави колаборации с визуални артисти и пътува на турнета по света. Но през последната година коронавирусът го принуждава да си остане у дома. Така се ражда нестандартният му проект. Мирян започва да обикаля района на старопланинския град и открива истински съкровища. „Само на 10 км от града има много села, трудно можеш да ги откриеш, защото дори няма път до тях. Те са напълно изоставени и вече са част от гората, обяснява музикантът. В началото той ги снима, но после решава да ги превърне в музика, като записва звуците от разпадащите се постройки. Резултатът е албумът „Призрачни села“.

„От няколко къщи съм записал отделни звуци, след това ги обработих със софтуер и съм направил музиката с тях. Това е подход в експерименталната музика или т.нар. fieldrecording. В случая съм добавил и китара. Опитах се тя да бъде много минималистична, за да има пространство в цялото нещо и да оставя място за въображението. Този албум е качен онлайн“- казва Мирян.

Тишината на изоставените тревненски села е дълбока, застинала във времето, нарушавана единствено от птича песен и пращене на клони. Затова той ги посещава при лошо време - когато вали, дъждовните капки се процеждат през продънените покриви, а вятърът съска през разбитите прозорци и се вихри в някогашните стаи, подмятайки изоставени предмети и пожълтели снимки на хора, за които никой не си спомня…



„От една страна можеш да си представиш как преди години там е имало живот. Дори на някои места сякаш хората внезапно са си тръгнали, зарязвайки в бързината чиниите с приборите на масата. И виждаш как животът се е отдръпнал от тези места. Но от друга страна, гората ги поглъща и си мисля, че това е напълно естествен процес, защото е част от кръговрата на природата. Тя просто си взима своето обратно“ – казва Мирян Колев.



До момента музикантът е записал звуци от 10-на обезлюдени села около Трявна
. Обяснява, че повечето от тях са с по няколко къщи и че са били основани през Османското владичество от хора, които са вдигали въстания срещу нашественика и са били преследвани от властта. Затова те се укривали в планината на трудно достъпни места, заедно със семействата си и основали тези махали.

Мирян е и любител фотограф. Той пази в архивите си стотици кадри, в които е запечатал самотни, рушащи се къщи от различни епохи около Трявна. „Някои са от кирпич или дърво, други са по-нови, построени са с тухли. Но след няколко години от тях няма да има и следа“, казва той.

Проектът на Мирян обаче ще остане, за да ни напомня колко сме уязвими и преходни на тази Земя.

Снимки: Мирян Колев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25