Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Миша Майски и Евгений Кисин с концерти и майсторски класове в София

Снимка: НМА

През последните дни младите музиканти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и техните преподаватели имаха възможност да се срещнат с двама от най-известните съвременни изпълнители - пианиста Евгений Кисин и виолончелиста Маша Майски, които са у нас, за да изнесат концерти в столичната зала „България“.  Преди началото на майсторските си класове, проведени в два последователни дни в концертната зала на Академията, артистите получиха почетното звание Доктор хонорис кауза на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ , връчено им на кратки церемонии от ректора проф. Сава Димитров. Благодарение на колегите от предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР, ви предлагаме думите на благодарност, които Миша Майски сподели с гостите в залата:

„Нямам думи! Изобщо не съм го очаквал. Дойдох тук, за да се видя с младите музиканти, да поработим, а ето че получавам тази изненада - много приятна, и голяма чест. Много съм признателен и се радвам, че тази странна ситуация, в която живеем, има своите негативни, но и позитивни страни. Сега трябваше да съм в Америка. През февруари трябваше да започнем голямо турне с Марта Аргерич, но всичко беше отменено заради пандемията. Така се появи възможност отново да дойда в България, в София, и се надявам, че няма да е за последен път.“

Миша Майски

Нека припомним, че имаме щастието за четвърти път да посрещнем на българска сцена този великолепен виолончелист. Предишния път това се случи в началото на 2017 г., когато той беше солист на Симфоничния оркестър на БНР, под диригентството на Александър Земцов.

Сега Майски и Земцов отново бяха заедно на сцената в концерт, който се състоя на 10 март, този път със Софийската филхармония. Рециталът на Евгений Кисин е на 11 март, пианистът ще свири за пръв път у нас. Същия ден, отново в залата на НМА, майсторски клас ще проведе Александър Земцов.

Снимки: НМА, БГНЕС

Още от категорията

Квартет „Славей“ – 30 години светлина, музика, любов

Квартет „Славей“ празнува три десетилетия от създаването си − време, през което съставът утвърди световната слава и успехи на българското камерно фолклорно пеене, истински феномен в многогласно аранжираните народни песни. Историята През 1991..

публикувано на 20.06.21 в 06:05
Снимка: Facebook / Jazz под звездите на Деветашкото плато

Деветашкото плато се превръща в средище на джаза

От 2015 година насам, поляната между ловешките села Горско Сливово и Кърпачево приютява любителите на джаза. Фестивалът „ Jazz под звездите на Деветашкото плато” тази година започва на 19 юни в пещерата „Гарваница“ край Горско Сливово и ще..

публикувано на 18.06.21 в 11:15

No more - новият хит на Поли Генова

Поли Генова, една от най-успешните български поп певици, днес представя за пръв път своето ново парче No more. Изпълнителката на хитовете „На инат“, „Солени дни“, If Love Was a Crime и редица други, свързваме с престижното четвърто място, което спечели..

публикувано на 17.06.21 в 15:53