Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 25-тото издание на международния “София филм фест“

Снимка: siff.bg

Тази година софийският международен филмов фестивал отбелязва четвърт век. Началото на “София филм фест“ ще постави прожекцията на най-новия филм на Камен Калев “Февруари“. Българският режисьор е известен с това, че във проектите му участват повече аматьори, отколкото професионални актьори – факт, който му носи признание не само от публиката, но и на престижни фестивали като френския в Кан, където се представя с дебютната си пълнометражна лента „Източни пиеси“ (2009 г.) и с „Островът“(2011 г.).

Също тази вечер Теодосий Спасов ще получи голямата награда на София за приноса му към изкуството на киното и музиката. В края на 2020 година виртуозът на кавала представи документалния филм „Танцът на пингвините“, който разказва за живота на Антарктида и българските полярници и е озвучен с музика, композирана на Ледения континент.

Съобразно пандемичната ситуация „София филм фест“ тази година ще е с хибридно издание. Повече от 70 ленти ще бъдат налични на онлайн платформата на Фестивал Скоуп/Шифт 72. Същевременно близо 130 филма ще бъдат прожектирани в софийските киносалони, уточни директорът на фестивала Стефан Китанов.

25-ият София филм фест се състои от две части: същинска и специална. Същинският фестивал е от 11 до 31 март . Акцентът през март са конкурсните програми, българските игрални и документални премиери, избрани филми от световната фестивална сцена, юбилейни програми, включващи шедьоври от световното кино на гостували в София режисьори. Традиционните фестивали в Бургас, Пловдив и Варна ще бъдат във втората половина на март.

Специалното издание на 25-ия СФФ е предвидено за средата на септември 2021. Тогава е планирано да се покаже компактна програма от световни филми, представени от техните автори.

“Много е хубаво логото на фестивала “Щом го виждаш, има го“, както винаги има нещо оригинално в рекламата на “София филм фест“ – коментира кинокритикът Геновева Димитрова в ефира на програма „Христо Ботев“ на БНР. - Това е 25-ият фестивал, колко бързо минаха тези години, колко важни хора за световното кино минаха през България. Тук видяхме Питър Грийнауей, Никита Михалков, няколко пъти Вим Вендерс, Тери Гилиъм.“

Редактор: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мариус Куркински открива фестивала "София Моно"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за..

публикувано на 17.07.24 в 07:10

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05
Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17