Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 25-тото издание на международния “София филм фест“

Снимка: siff.bg

Тази година софийският международен филмов фестивал отбелязва четвърт век. Началото на “София филм фест“ ще постави прожекцията на най-новия филм на Камен Калев “Февруари“. Българският режисьор е известен с това, че във проектите му участват повече аматьори, отколкото професионални актьори – факт, който му носи признание не само от публиката, но и на престижни фестивали като френския в Кан, където се представя с дебютната си пълнометражна лента „Източни пиеси“ (2009 г.) и с „Островът“(2011 г.).

Също тази вечер Теодосий Спасов ще получи голямата награда на София за приноса му към изкуството на киното и музиката. В края на 2020 година виртуозът на кавала представи документалния филм „Танцът на пингвините“, който разказва за живота на Антарктида и българските полярници и е озвучен с музика, композирана на Ледения континент.

Съобразно пандемичната ситуация „София филм фест“ тази година ще е с хибридно издание. Повече от 70 ленти ще бъдат налични на онлайн платформата на Фестивал Скоуп/Шифт 72. Същевременно близо 130 филма ще бъдат прожектирани в софийските киносалони, уточни директорът на фестивала Стефан Китанов.

25-ият София филм фест се състои от две части: същинска и специална. Същинският фестивал е от 11 до 31 март . Акцентът през март са конкурсните програми, българските игрални и документални премиери, избрани филми от световната фестивална сцена, юбилейни програми, включващи шедьоври от световното кино на гостували в София режисьори. Традиционните фестивали в Бургас, Пловдив и Варна ще бъдат във втората половина на март.

Специалното издание на 25-ия СФФ е предвидено за средата на септември 2021. Тогава е планирано да се покаже компактна програма от световни филми, представени от техните автори.

“Много е хубаво логото на фестивала “Щом го виждаш, има го“, както винаги има нещо оригинално в рекламата на “София филм фест“ – коментира кинокритикът Геновева Димитрова в ефира на програма „Христо Ботев“ на БНР. - Това е 25-ият фестивал, колко бързо минаха тези години, колко важни хора за световното кино минаха през България. Тук видяхме Питър Грийнауей, Никита Михалков, няколко пъти Вим Вендерс, Тери Гилиъм.“

Редактор: Елена Каркаланова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40

Отдаваме почит на патриарха на българската литература Иван Вазов

Националният литературен музей отбелязва 174 години от рождението на Иван Вазов. Честването преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото“, публикуван през 1894 г. от издателство "Т. Ф...

публикувано на 09.07.24 в 09:15