Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

| обновено на 13.03.21 в 11:25
Снимка: архив

През изтеклата седмица Covid-19 продължава да увеличава своя обхват по света. В отговор редица държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте:

Северна Македония затвори граничните пунктове по време на вечерния час. Мярката е в сила до 22 март 2021 г. и е съобразена с въведения от властите полицейски час в страната, според който се забранява  движението на граждани от 23 ч. до 6 ч. българско часово време. В този часови интервал на граничните пунктове на страната са въведени  ограничителни мерки за преминаване на лица и автомобили. Изключения ще се допускат за преминаващите транзит товарни автомобили, за пътуващи по хуманитарни причини и за лица с предварително изпратени ноти от консулските служби, съобщиха от българската Гранична полиция.

Румъния въведе нови ограничения за пътуващите от България. Те следва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт), след което подлежат на домашна карантина от 10 дни. Карантина не се налага в случай че престоят в страната е до три дни (72 часа) и гражданите са представили отрицателен PCR тест. Не се изисква тест за деца до три-годишна възраст включително, както и за ваксинирани (и с втората доза) и преболедували Covid-19 през последните 90 дни.

Освободени от изискването за представяне на отрицателен PCR тест са транзитно преминаващите през Румъния с лично превозно средство. Облекчението обаче не важи за транзитно преминаващите граждани с обществен транспорт.

Турция въвежда от 15 март изискването за регистриране онлайн на всички, които влизат в страната по въздух. Формулярът трябва да се попълни до 72 часа преди полета, да бъде разпечатан или изтеглен на мобилно устройство и предоставен на авиопревозвача преди качването в самолета. Без този документ пасажерите рискуват да не бъдат допуснати до територията на Турция. Транзитните пътници няма да попълват формуляра. Остава в сила представянето на отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването.

Норвегия обяви удължаването на досега действащите ограничения за влизане в страната до 7 април 2021 г. На територията й ще бъдат допускани само норвежки граждани и чужденци, които имат статут на постоянно пребиваващи. Завръщащите се от несъществени пътувания – екскурзии и почивки, ще бъдат настанявани в карантинен хотел докато не дадат отрицателен резултат от тест за коронавирус. Изследването ще може да бъде направено най-рано на третия ден след пристигането в страната.

Нидерландия облекчава частично ограничителните мерки за влизане в страната, но запазва прилагането на вечерен час до 31 март 2021. Гражданите, които влизат на територията на Нидерландия трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 12 часа преди качване на борда на самолета. Същевременно отпада необходимостта да се тестват повторно с антигенен тест на границата. Изискванията за представяне на отрицателен резултат от PCR тест важат и за ваксинираните против Covid-19 пътници.

Швейцария въвежда задължителна 10-дневна карантина за пътуващите от България граждани, независимо с какво превозно средство влизат в страната, считано от 22 март 2021 г. Напомняме, че лицата следва да представят отрицателен PCR тест при влизане в Швейцария.

Карантината може да бъде отменена не по-рано от 7-ия ден, при представяне на втори отрицателен тест. В тази връзка МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от неналожителни пътувания.

Австрия намали срока на издаване на бързия антигенен тест от 72 часа на 48 часа, който се изисква при влизане в страната. Запазва се и досегашната опцияза влизащите в Австрия с документ от PCR тест. В този случай, както и досега, изследването трябва да бъде направено не по-късно от 72 часа преди пътуването.Ако лицата, пътуващи за Австрия, не разполагат с документ за проведен тест за коронавирус, те са задължени да си направят изследване в рамките на 24 часа от влизане в страната.

МВнР напомня,  че всички граждани, идващи от рискови региони, сред които и България, трябва да се регистрират онлайн до 72 часа преди влизане в страната, както и да декларират, че ще бъдат в 10-дневна карантина, с възможност за съкращаване след извършване на втори тест (PCR или антигенен) след 5-ия ден от пребиваването им страната. Денят на пристигане в Австрия се брои като ден „0“.

Черна гора въведе нови ограничителни мерки за борба с коронавируса в сила от 13 март 2021 г. и засега ще важат до 17 март 2021 г. Българските граждани, пътуващи за страната, следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, извършен не по-рано от 48 часа преди отпътуването, положителен резултат от антигенен тест, не по-стар от 30 дни, или да представят удостоверение за извършена ваксинация с поставена втора доза поне 7 дни преди датата на влизане в Черна гора. Подробностите - вижте ТУК

Турция затяга режима за влизане в страната в условия на пандемия с Covid-19. Водеща руска авиокомпания информира своите пътници, че от 15 март 2021 г., за да влязат в тази държава, трябва да попълнят и специален електронен формуляр 72 часа преди пристигането си в страната, съобщи агенция Фокус. Властите отменят изискването за попълване на хартиен контролен въпросник за Covid-19 за всички полети до Турция (с изключение на транзитните полети, които запазват изискването за попълване на въпросника на борда).

Руската авиокомпания подчертава, че без въпросник, качването ще бъде отказано от определената дата. Други въздушни превозвачи все още не са информирани за промяната в правилата за влизане в Турция. Няма и съответна информация в турските медии.

Тайланд стартира атрактивен план „карантина на яхти“. В момента пристигащите в Тайланд туристи подлежат на 14-дневна карантина в специален хотел, като през това време нямат право да напускат стаята си. От април влиза в сила ново правило – под карантина за 7 вместо за 14 дни ще остават ваксинираните чужденци (ще трябва да представят и отрицателен PCR тест), а неваксинираните ще останат изолирани за 10 дни (отново след представяне на тест).

По-заможните и приключенски настроени туристи, които не желаят да прекарат карантината в хотел обаче, ще могат да изберат алтернативно настаняване. По крайбрежието на Пукет ще обикалят около 100 т.нар. яхти – изолатори. Очаква се от 300 до 500 туристи да изберат тази форма на карантина. Всеки пътник на яхта ще бъде снабден със смарт гривна, която ще проследява придвижването му и ще позволява на властите да следят здравословното състояние на туристите. За целта яхтите няма да могат да се отдалечават на повече от 10 км от брега.

Сейшелите отварят граници за всички, считано от 25 март. Първоначално островът обяви, че ще допуска без карантина само ваксинирани туристи, но с новото решение на територията на страната ще могат да влизат всички. Единственото условие е да предоставят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане на границата.

Съставил: Венета Николова 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38