Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се възобновяване на масовата ваксинация до дни

Снимка: БГНЕС

До края на идната седмица може да се възобнови масовата ваксинация срещу коронавируса, тъй като се очакват още 56 хил. ваксини на „Пфайзер/Байонтех“ и на „Модерна“, съобщи пред БНР - "Хоризонт" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По думите му, и трите ваксини, които се използват у нас, нямат повече нежелани ефекти от препаратите, поставяни години наред на децата. 

Според проф. Тодор Кантарджиев страната ни не е ощетена значително при разпределянето на ваксините в Европейския съюз. “Водят се преговори на високо политическо ниво за копиране на невъзможността на обещаното от фирми, на което им е платено”, заяви той. 

В момента се чака писмено становище на европейския регулаторен орган за качеството на ваксината на „Астра Зенека“, за да се възобнови масовата имунизация у нас, каза още епидемиологът, изтъквайки, че качеството и нежеланите ефекти на ваксината са били “малко преекспонирани”.

Цялото интервю на Явор Стаматов с проф. Тодор Кантарджиев можете да чуете ТУК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59