Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На плаж в България – с дистанция от поне 1,5 м между плажуващите

Снимка: БГНЕС

Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични мерки в туризма  за предстоящия летен сезон 2021 г. Целта е да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация. 

Мерките обхващат всички видове туризъм. В закрити обществени места са задължителни защитните маски за лице, както и дистанция от 1,5 м. На видно място на обектите за настаняване информационни табели ще посочват максималния брой на гостите. При съмнение, че гост има Covid-19, той ще бъде изолиран в предварително подготвена стая. Обектът няма да бъде карантиниран. 

Според правилата, на охраняемите морски плажове трябва да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 м между отделните плажуващи. В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м ще могат да се разполагат само 2 лица или членовете на едно семейство. Един чадър може да се ползва максимум от 2-ма души или от членовете на едно семейство.

В заведенията за хранене на туристите се препоръчва да носят маски до момента на сядане на масата и след ставане от нея.

Правилата влизат в сила от 1 май. По думите на Марияна Николова, към момента от близо 150 хил. работещи в сектор туризъм 82 хил. са заявили, че искат да се ваксинират.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: архив на Николета и Уриел Зунино

Горски сватби, мусака по аржентински, походи за билки … по-различната хижа на Николета и Уриел

Хижата с най-вкусната храна, най-младите хижари и най-нестандартните преживявания се намира в Родопите и носи приказното име "Момчил юнак". Допреди време базата, собственост на Община Смолян, пустееше. Но Николета и Уриел Зунино пристигат, запретват..

публикувано на 11.03.24 в 10:45

Нова снежна покривка на Пампорово

В края на зимния сезон любителите на ските могат да се възползват от новата 20-сантиметрова снежна покрива на Пампорово в Родопите. На тяхно разположение са дванайсет писти, а лифт картите са на промоционални цени. Ски сезонът ще продължи минимум до 7..

публикувано на 09.03.24 в 10:11

Ски спускане с носии и знамена в курорта Пампорово

За поредна година на 3 март в курорта Пампорово в Родопите ще се проведе най-голямото и патриотично ски спускане. Участниците ще са облечени в народни носии, ще се веят български трибагреници, съобщава БНР Кърджали. Събирането на..

публикувано на 03.03.24 в 06:10