Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На плаж в България – с дистанция от поне 1,5 м между плажуващите

Снимка: БГНЕС

Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични мерки в туризма  за предстоящия летен сезон 2021 г. Целта е да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация. 

Мерките обхващат всички видове туризъм. В закрити обществени места са задължителни защитните маски за лице, както и дистанция от 1,5 м. На видно място на обектите за настаняване информационни табели ще посочват максималния брой на гостите. При съмнение, че гост има Covid-19, той ще бъде изолиран в предварително подготвена стая. Обектът няма да бъде карантиниран. 

Според правилата, на охраняемите морски плажове трябва да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 м между отделните плажуващи. В свободните плажни зони на всеки 20 кв. м ще могат да се разполагат само 2 лица или членовете на едно семейство. Един чадър може да се ползва максимум от 2-ма души или от членовете на едно семейство.

В заведенията за хранене на туристите се препоръчва да носят маски до момента на сядане на масата и след ставане от нея.

Правилата влизат в сила от 1 май. По думите на Марияна Николова, към момента от близо 150 хил. работещи в сектор туризъм 82 хил. са заявили, че искат да се ваксинират.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31