Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на ирландската култура ще отбележи Деня на Св. Патрик у нас

Снимка: НДК

За поредна година в България ще бъде отбелязан един обичан и от българите ирландски празник. Става дума за Деня на Свети Патрик – християнски мисионер и покровител на Ирландия. По този повод посолството на Ирландия у нас, с подкрепата на Столична община, организира „Празник на ирландската култура“. Той ще бъде открит на 17 март със специална изложба на Моста на влюбените в София. Експозицията представя многопластовото културно богатство на страната чрез 40 фотографии, илюстриращи литературното, музикалното, филмовото и архитектурно й наследство.

Докато се разхождат по Моста на влюбените, столичани ще могат да се запознаят с някои от най-емблематичните сгради в Ирландия от праисторията до наши дни, да научат повече за ирландските и международните филми, заснети в страната и да видят как изглеждат традиционните ирландски музикални инструменти. В изложбата са представени не само известни ирландски писатели, но и български преводачи, които са направили произведенията им достъпни за българските читатели.



За да превърнат Деня на Св. Патрик в колоритно изживяване, организаторите са предвидили зрелищна атракция.  На 17 март няколко сгради в София, Трявна, Видин, Русе и Велико Търново ще грейнат в зелени светлини. Инициативата е част от глобалната кампания на Ирландия за осветяване на световни забележителности в зелено по повод Деня на Св. Патрик, която през 2021 става на 11 години. До момента над 450 сгради са осветявани в зелено по цял свят.

Тази година България и Ирландия ще отбележат 31 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави (11 юли 1990 г.). Интервю с ирландския посланик Мартина Фийни можете да чуете на 17 март,  на страницата на Радио България на английски език.

Съставил: Венета Николова

Снимки: НДК, Столична библиотека

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10