Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на ирландската култура ще отбележи Деня на Св. Патрик у нас

Снимка: НДК

За поредна година в България ще бъде отбелязан един обичан и от българите ирландски празник. Става дума за Деня на Свети Патрик – християнски мисионер и покровител на Ирландия. По този повод посолството на Ирландия у нас, с подкрепата на Столична община, организира „Празник на ирландската култура“. Той ще бъде открит на 17 март със специална изложба на Моста на влюбените в София. Експозицията представя многопластовото културно богатство на страната чрез 40 фотографии, илюстриращи литературното, музикалното, филмовото и архитектурно й наследство.

Докато се разхождат по Моста на влюбените, столичани ще могат да се запознаят с някои от най-емблематичните сгради в Ирландия от праисторията до наши дни, да научат повече за ирландските и международните филми, заснети в страната и да видят как изглеждат традиционните ирландски музикални инструменти. В изложбата са представени не само известни ирландски писатели, но и български преводачи, които са направили произведенията им достъпни за българските читатели.



За да превърнат Деня на Св. Патрик в колоритно изживяване, организаторите са предвидили зрелищна атракция.  На 17 март няколко сгради в София, Трявна, Видин, Русе и Велико Търново ще грейнат в зелени светлини. Инициативата е част от глобалната кампания на Ирландия за осветяване на световни забележителности в зелено по повод Деня на Св. Патрик, която през 2021 става на 11 години. До момента над 450 сгради са осветявани в зелено по цял свят.

Тази година България и Ирландия ще отбележат 31 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави (11 юли 1990 г.). Интервю с ирландския посланик Мартина Фийни можете да чуете на 17 март,  на страницата на Радио България на английски език.

Съставил: Венета Николова

Снимки: НДК, Столична библиотека

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15