Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 377

Снимка: mh.government.bg

България възобнови имунизацията с препарата на "АстраЗенека"
Имунизирането с ваксината на „АстраЗенека“ беше подновено в страната днес, след като Европейската агенция по лекарствата  потвърди безопасността и ефикасността ѝ. Припомняме, че страната ни спря употребата на ваксината срещу Covid-19 с производител AstraZeneca на 12 март, след получена информация за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата.

България получи нови доставки на ваксини на AstraZeneca и Moderna

Над 33 000 дози от ваксината срещу Covid-19 на производителя Moderna и над 16 000 дози от производителя AstraZeneca са били доставени в България през последните 24 часа. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. 

Ваксините веднага са били разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини ще бъде на 22 март - от производителя Pfizer, съдържаща 30 420 дози, което е с над 9 300 дози повече от очакваното. 

Лек спад в броя на новозаразените с Covid-19   

4008 са новите случаи на коронавирус за денонощието в страната, при 4201 в предходните 24 часа, сочи Единният информационен портал. Положителни са над 22% от направените 17 973 тестове. Най-много са новозаразените в София - 1 121. Следват областите Бургас - с 329 и Пловдив - с 312 нови случаи. 

Активните случаи на зараза са 51 919. Хоспитализирани са 8082 пациенти. 670 са в интензивни отделения. Починали с установен коронавирус са 102 души. Излекувани за последните 24 часа са 1584 пациенти. 

Общият брой на поставените ваксини достигна 356 052. За последното денонощие са имунизирани 5350 души. С втора доза са 66 741 от имунизираните. 

Електронният регистър за имунизация възобновява работа  

Електронният регистър на желаещите да се ваксинират срещу Covid-19 възобновява записването за имунизация. Всички лица, които са се регистрирали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинационните центрове бяха затворени, ще бъдат автоматично презаписани с една седмица напред. Всеки регистриран ще получи SMS или имейл за новата дата и час на имунизацията през избрания от него канал за връзка. 24 часа преди ваксинацията системата ще изпрати ново напомняне. Потребителите имат възможност да променят дата и часа на ваксинация и да изберат друг времеви прозорец в зависимост от натовареността на ваксинационните центрове. Регистрирането на нови потребители, които желаят да се имунизират, ще е възможно от 20 март 2021 г. събота на адрес 

Нови локални противоепидемични мерки може да има и след изборите

Няма да се справим с нарастващия брой случаи на заразените за 10 дни, но с ограничителните мерки ще облекчим натоварването на болниците, коментира пред програма „Хоризонт“ на БНР проф. Спас Спасков. „Ако се наложи мярката да се продължи, това ще стане след изборите. Защото не може държавата да се затвори по време на избори. Иначе не мисля, че сме закъснели с въвеждането на 10 дневното затваряне. Но при въвеждането на общи мерки за цялата страна няма ефективност, трябва да се затваря локално", каза още проф.Спасков. По думите му не винаги лабораторните данни от PCR-тестовете са сигурни. Затова пациенти със симптоми на Covid-19 трябва да бъдат хоспитализирани и лекувани.

Затварянето на училищата възражда ранните ромски бракове новина 5

 Covid-19 върна проблема с ранните бракове сред ромите, казва пред БТА Таня Христова, образователен експерт и координатор в Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". 

В професионална гимназия в Пазарджик от началото на учебната година има над 25 ранни бракове. Тенденцията е видима и в Сливен. Друг проблем в пандемията е липсата на устройства за онлайн обучение и умения за работа с тях. От „Амалипе“ са направили Академия за ученици - наставници. Там над 180 деца от цялата страна се обучават да помагат на връстниците си да овладеят електронните устройства, допълва Христова. 

Занемарената профилактика увеличава смъртността от Covid-19

Притеснителен е ръстът на смъртността в България на 100 000 души население. Показателят е резултат на доста комплексни фактори, но и на пропуснатата заради пандемията превенция на хроничните заболявания като диабет и артериална хипертония.Това заяви  пред „Нова телевизия“ директорът на Районната здравна инспекция в София д-р Данчо Пенчев. Хората са неглижирали профилактичните прегледи, които трябва да са редовни. Затова засилените съпътстващи заболявания са позволили на вируса да покаже своята сила, каза Пенчев. От въведените 10 дневни ограничения здравните власти очакват поне да се задържи броят на новозаразените и да се намалят хоспитализациите, обясни директорът на РЗИ-София. 

Лъчезар Томов: „В България има условия за по-либерални мерки” 

Ефект от десетдневното затваряне ще има, твърди преподавателят в Департамент „Информатика“ на Нов български университет Лъчезар Томов. Ще има видим спад в броя на случаите на Covid-19, но няма да е достатъчно, прогнозира той пред БНР. Изчисленията му показват, че, ако се изпълни правилно локдаунът, за десет дни случаите може да спаднат с 30%. Според него вече се вижда ефектът от връщането на гимназистите у дома и е налице „обръщане в някаква степен на скоростта на разпространение“. По мнението му, правителството „дава на хапки трудните неща“, за да бъдат възприети от обществото. Той изтъкна, че в България има подходящи условия за по-либерални мерки, защото населението е доста разпръснато, има региони, в които няма никакъв трафик или той е много слаб. В момента 10 души заразяват средно 13, сочат изчисленията. Математикът определи пътуванията към Занзибар като „голям риск за националната ни сигурност, даже за европейската“. 

Германия обяви България за рискова за Covid-19

Министерството на външните работи на Германия е информирало България, че ще издаде предупреждение за пътуване за територията на България, като считано от 21 март 2021 г. страната ни ще бъде поставена в Списъка на рисковите области с висока честота на заболяванията от Covid-19 на института „Робърт Кох“. 

Българското посолство в Берлин обръща внимание, че пътуващите от райони с висока честота на заболяванията трябва да имат отрицателен резултат от тест, който при поискване да бъде представен на превозвача преди заминаване, на компетентния орган или на граничния контрол при влизане в Германия. 

Всички влизащи в страната граждани подлежат на задължителна 10-дневна карантина, при спазване на разпоредбите на съответната федерална провинция.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Гергана Манчева  + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01