Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 380

Снимка: БГНЕС

От днес България е в десетдневен локдаун

От 22-ри до 31-и март в България е в сила трета национална карантина. Причина за по-строгите мерки е ръстът на броя на заразените с Covid-19 и на хоспитализираните с инфекцията.
От днес са затворени моловете, с изключение на намиращите се в тях магазини за хранителни стоки, офиси на банки и телекомуникационни оператори. Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като се разрешават единствено доставките и вземането на храна за вкъщи. В хотелите изхранването на гостите ще става по стаите. Затворени са фитнесите и залите за групови тренировки. Учениците преминават на обучение в електронна среда. На събирания от частен характер се допуска присъствието на не повече от 15 души. Преустановяват се и груповите туристически пътувания. 

Отново над 20% положителни проби за коронавирус

За последното денонощие в страната са установени 943 нови случаи на коронавирус при направени 4410 теста, което означава 21,4% положителни проби. Това показват данните на Единния информационен портал. Положителните проби са над 20% за седми пореден ден. 

От регистрирането на първия случай в България, преди малко повече от година, са установени общо 303 423 инфекции. От тях към момента 56 633 са активните случаи. За последното денонощие са излекувани 534-ма, починали са 53-ма души с Covid-19. Общият брой на починалите с инфекцията от началото на епидемията са 12 019.  На болнично лечение са 8660 души, от които 690 са в интензивни отделения. Ваксинирани за денонощието са 2 358, общо поставените дози от началото на ваксинационната кампания са 368 905. Двойно ваксинирани са 71224 души. 

Сливенската болница открива ново Covid отделение 

Отделението по пулмология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен е преобразувано в Covid отделение заради изчерпване капацитета на останалите, съобщават от болничното заведение. Към момента в болницата се лекуват 130 души, а през отминалата седмица там са били приети 46 души. 

От община Сливен отчетоха ръст на новозаболелите на седмична база – 406 души. Излекуваните са 247, броят на починалите е 21. Активните случаи Covid-19 до този момент са 934. Заразените на 100 000 души население за 14 дни в общината е 634, преди това те са били 530, събщава кореспондентът на БНР Стоян Радев.

Проф. Генка Петрова: Възможно е единствено третично производство на ваксини у нас

"На този етап е възможно единствено т.нар. третично производство на ваксини.Единият начин е да пристигат готови ваксини - в България да ги опаковаме и да им слагаме листовки и етикети. Другият е - да идва готов разтвор, който да се пълни и опакова. И двата вида производство изискват много високи стандарти на хигиена и по-добра производствена практика". Това каза пред БНР проф. Генка Петрова, ръководител на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицинския университет в София, в коментар на заявената от премиера готовност страната ни да произвежда ваксини в новопостроен завод в Разград.

Темпото на ваксиниране в България е много бавно и опасността за здравето на хората е все още твърде високо, обобщи проф. Петрова и категорично акцентира, че само имунизацията може да помогне за овладяване на епидемията.Затова препоръча „да се засили позитивното съобщение от здравните власти към неваксинираните лица".

Мъж с положителен PCR пропътува в пълен автобус от Франция до България

Мъж с положителен тест за коронавирус е пропътувал от Франция до българския ГКПП „Калотина“ в пълен автобус, съобщи bTV. Едва в България станало ясно, че е заразен. 

Автобусът тръгнал в събота от град Рен към България. Пътникът, който се качил в Париж, представил PCR документ, но на френски, а шофьорите не знаели езика. Така заразеният пропътувал в пълния с пътници автобус през Франция, Германия, Австрия, Унгария и Сърбия. Едва на Калотина здравните инспектори установили, че PCR тестът на мъжа е положителен. Въпреки това решили той да остане в автобуса, но на задната седалка. В резултат човекът бил свален насила от пътниците.  

Военномедицинска академия призова за кръводаряване

Софийската ВМА призова гражданите, чието здравословно състояние позволява, да помогнат и да дарят безвъзмездно кръв. От лечебния център гарантират, че в кръвния център се спазват всички противоепидемични мерки. 

"Пандемията от Covid-19 постави пред сериозни изпитания системата на здравеопазването. Напоследък наблюдаваме понижение в броя на безвъзмездните кръводарители. А ежедневно от преливане на кръв и кръвни продукти се нуждаят много пациенти", отбелязват от болницата. 

Който иска да се присъедини към кампанията „Бъди един от нас! Дари кръв - спаси живот!“ може да се свърже с екипите на центъра на телефон: +359 (2) 922 55 06.

Обявиха правилата за гласуване на карантинирани и трудно подвижни граждани

Централната избирателна комисия определи правилата за гласуване с подвижна избирателна кутия. Според тях избирател с трайно увреждане или лице поставено под задължителна карантина или задължителна изолация, което не му позволява да упражни правото си на глас по общия ред, но е подало заявление, че ще гласува, ще бъде посетено в изборния ден от подвижна секционна избирателна комисия (ПСИК), за да упражни избирателното си право. При възможност избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, ще гласуват пред входа на жилището, съобщиха от ЦИК.

Издават удостоверение за придвижване на българите, гласуващи в Унгария

Във връзка с действащите в Унгария ограничения за движение след 20:00 ч., българското посолство в Будапеща ще предоставя удостоверение на всички български граждани, които ще гласуват на 4 април 2021 г. и на които се налага да се придвижват късно в изборния ден. Още по темата - ТУК.

Българите в Ирландия ще могат да гласуват, въпреки ограничението на движение

Ирландия ще признава за уважителна причина за пътуване гласуването на българските избиратели на 4 април 2021 г. на територията на страната, съобщи българското Министерство на външните работи. Посолството ни в Ирландия е изготвило удостоверение за безпрепятствено придвижване на българските гласоподаватели в изборния ден, което да послужи при проверка пред полицейските сили. Удостоверението следва да се представя заедно с български документ за самоличност. То е публикувано на интернет сайта на българското посолство в Дъблин – ТУК.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България

Редактор: Гергана Манчева  + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици спечелиха 9 медала от олимпиади по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха пет медала - един сребърен и четири бронзови, на Международната олимпиада по физика в град Исфахан, Иран. В състезанието се включиха 198 участници от отбори от 46 държави. Сребърният медал беше завоюван от Баян Гечев от 12..

публикувано на 29.07.24 в 17:36

Земеделци даряват от продукцията си за свои колеги, пострадали при пожарите

Фермери даряват 19 камиона от продукцията си за пострадали от пожари земеделски производители в Южна България. Министерството на земеделието и Югозападното държавно предприятие подпомагат Националното сдружение "Обединени земеделски производители"..

публикувано на 29.07.24 в 15:41

Взрив в завода за целулоза край Свищов, огънят е потушен

Взрив е станал в завода за целулоза "Свилоза" край Свищов. Двама служители на ведомствената пожарна са с наранявания, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Инцидентът е станал около 11.00 ч. Към момента огънят е напълно овладян..

публикувано на 29.07.24 в 14:16