Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудодейните паунови пера

Снимка: zelensviat.com

Някога птичите пера били част от моминските украшения. Вярвали, че те пазят девойките от уроки, от лоша среща, магии и зли духове. Особена сила имали перата на някои птици, сред които почетно място заема красивото оперение на мъжкия паун.

Насън ако видиш паун – добро е, твърди българският фолклорен съновник. Птицата била рядкост по нашите земи, затова често перата се купували, слагали се на видно място в домовете с вярата, че носят късмет и щастие.

Паунът е възпят и в множество фолклорни сватбарски песни като „птица хубава и величава“. В тях младоженецът се оприличава на паун, булката на пауница. 


Защо наричали пауновите пера „лазарички” и какво разказват за тях българските народни приказки, песни и поверия, прочетете в публикацията „Като паун по болярски двори“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пафтите – вселена от знаци

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас. В експозицията, която ще бъде открита днес, 3 юни, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци..

публикувано на 03.07.24 в 09:35

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15