Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Чудодейните паунови пера

Снимка: zelensviat.com

Някога птичите пера били част от моминските украшения. Вярвали, че те пазят девойките от уроки, от лоша среща, магии и зли духове. Особена сила имали перата на някои птици, сред които почетно място заема красивото оперение на мъжкия паун.

Насън ако видиш паун – добро е, твърди българският фолклорен съновник. Птицата била рядкост по нашите земи, затова често перата се купували, слагали се на видно място в домовете с вярата, че носят късмет и щастие.

Паунът е възпят и в множество фолклорни сватбарски песни като „птица хубава и величава“. В тях младоженецът се оприличава на паун, булката на пауница. 


Защо наричали пауновите пера „лазарички” и какво разказват за тях българските народни приказки, песни и поверия, прочетете в публикацията „Като паун по болярски двори“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова

Още от категорията

Трапезата на българина в очакване да възкръсне вярата

И докато в католическия свят Възкресение Христово отмина, то православните християни са едва в средата на Великденските пости, които продължават до 2 май тази година. Отказването от храна и въздържанието от определени продукти е част от историята..

публикувано на 11.04.21 в 06:40

Музеят, който пази „страстите“ на българските революционери

Може ли един затвор да носи духа на надеждата, цената за свободата на другите и историята, която е част от нас? Отговорът е категорично „Да“, когато говорим за Затвора-музей във Велико Търново. Той е единственият у нас ориенталски затвор,..

публикувано на 10.04.21 в 06:40

Долмените – „змейовите къщи” в Сакар планина

Долмените са древни мегалитни съоръжения, изградени от няколко отвесни и хоризонтални каменни плочи. Свързани са с религиозните вярвания на древните хора. Според изследователите, в България най-висока концентрация на подобни структури има в планините..

публикувано на 03.04.21 в 14:00