Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудодейните паунови пера

Снимка: zelensviat.com

Някога птичите пера били част от моминските украшения. Вярвали, че те пазят девойките от уроки, от лоша среща, магии и зли духове. Особена сила имали перата на някои птици, сред които почетно място заема красивото оперение на мъжкия паун.

Насън ако видиш паун – добро е, твърди българският фолклорен съновник. Птицата била рядкост по нашите земи, затова често перата се купували, слагали се на видно място в домовете с вярата, че носят късмет и щастие.

Паунът е възпят и в множество фолклорни сватбарски песни като „птица хубава и величава“. В тях младоженецът се оприличава на паун, булката на пауница. 


Защо наричали пауновите пера „лазарички” и какво разказват за тях българските народни приказки, песни и поверия, прочетете в публикацията „Като паун по болярски двори“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30