Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Габриела Стоянова и етнографския ѝ музей в с. Горна Глоговица

Снимка: Габриела Стоянова

Габриела Стоянова започва да колекционира старинни предмети още в ученическите си години. С времето събира солидна колекция, която от 2010 година е подредена в бившето кметство на с. Горна Глоговица.

Предлагаме ви една фоторазходка в етнографския музей на Габриела Стоянова в пернишкото село Горна Глоговица.

В музея могат да се видят български носии от различни краища, тъкани черги, кърпи с уникални български шевици, стари земеделски сечива и пособия, керамични съдове, сред които и образци на известната по цял свят бусинска керамика.

Има и кът с изградено огнище и огромна софра (паралия) с типичните трикраки столчета. По рафтовете са подредени стари радиоапарати, часовници, пишещи и шевни машини и още куп неща от бита на българите.


Още от категорията

Христо Топчиев и неговите чудновати каба-гайди

Най-голямата, най-малката, най-странната гайда … Те са негово дело, но не само! Стотици гайди са излезли от сръчните му ръце, в течение на годините. Въпреки Ковида, той не се спира. В малкото ателие, в кв. Райково на град Смолян, цари оживление по всяко..

публикувано на 09.04.21 в 10:08

В малкото ателие на Коруджикови се раждат шедьоври от стъкло

Има хора, за които казват, че са родени „със стъкло в кръвта“. При тях нищо не разпалва така въображението и желанието за часове неуморен труд, както тази прозрачна материя, която може да добива невероятни цветове и причудливи форми. Работата..

обновено на 25.03.21 в 16:09

Кушията на Тодоровден – една непресъхваща традиция

Тодоровден е винаги седмица след Сирни Заговезни – в първия съботен ден от Великденските пости. Разположен на границата между зимата и пролетта, народният празник е посветен на конете . Вярва се, че обредните действия на този ден ще..

публикувано на 20.03.21 в 04:05