Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Габриела Стоянова и етнографския ѝ музей в с. Горна Глоговица

Снимка: Габриела Стоянова

Габриела Стоянова започва да колекционира старинни предмети още в ученическите си години. С времето събира солидна колекция, която от 2010 година е подредена в бившето кметство на с. Горна Глоговица.

Предлагаме ви една фоторазходка в етнографския музей на Габриела Стоянова в пернишкото село Горна Глоговица.

В музея могат да се видят български носии от различни краища, тъкани черги, кърпи с уникални български шевици, стари земеделски сечива и пособия, керамични съдове, сред които и образци на известната по цял свят бусинска керамика.

Има и кът с изградено огнище и огромна софра (паралия) с типичните трикраки столчета. По рафтовете са подредени стари радиоапарати, часовници, пишещи и шевни машини и още куп неща от бита на българите.


Още от категорията

Езика си давам, вярата не давам – при гагаузите в село Българево

Село Българево е известно предимно като туристическа дестинация. Разположено е в едно от най-красивите кътчета на Северното ни Черноморие, в непосредствена близост до природния и археологически резерват Калиакра и до резервата Болата,..

публикувано на 15.07.21 в 11:34

Дворецът в Балчик ни запознава отблизо с българските занаяти

Изложбата „Българският фолклор, съхранен в занаятите, кодиран в шевицата“ показва уникални творби на авторите и майсторите. Експозицията е наредена в Двореца в черноморския град Балчик и може да бъде видяна до 18 юли.  В отворените за посетителите..

публикувано на 06.07.21 в 05:10

Фолклорният събор „В сърцето на Граово” събра любителите на народните традиции

Поляните край Църногорския манастир, до с.Гигинци, се изпълниха с почитатели на народното творчество, дошли за третото издание на фолклорния фестивал "В сърцето на Граово". Специален гост на събитието е Националният ансамбъл за народни песни и танци “Филип..

публикувано на 03.07.21 в 17:30