Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

В отговор на разпространението на  Covid-19, редица държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте кои:

Италия въведе 5-дневна карантина за пристигащите от България. Ограничителната мярка ще важи до 06 април 2021 г. Дотогава влизащите в страната лица, които в предходните 14 дни са пребивавали или преминали транзитно през България, следва да представят отрицателен резултат от PCR или антигенен тест и да се подложат и на 5-дневна задължителна карантина. След изтичането й ще е необходимо да направят нов PCR или антигенен тест. Остава изискването пристигащите от България да попълнят декларация с данните си и причините на пътуването, както и да посочат началната и крайната точка на пристигане в страната.

В настоящия момент гражданите могат да посетят  Италия само по причини, свързани с работни задачи или необходимост от медицинско лечение или обучение. Туризмът в Италия е официално забранен, както и движението на жители на територията й. Редица държави са в т. нар. Черен списък, влизането от тях е забранено поради неблагоприятната епидемиологична ситуация.

Чехия въведе допълнителни изисквания за пристигащите от България. Те трябва предварително да попълнят и изпратят електронен формуляр и да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането си. Не по-рано от 5 дни и не по-късно от 14 дни след влизането си в страната, лицата следва да направят нов PCR тест. До получаването на резултатите от последния тест те трябва да се самоизолират. Изключения се правят за работници в международния транспорт и за трансграничните работници. Междувременно отпадна задължението за представяне на негативен тест заCovid-19 за служителите в транспортния превоз, които преминават транзит през Чешката република към Германия.

МВнР напомня, че пътуванията до Чехия са възможни само по неотложни причини, като работа, важни семейни събирания, посещения в медицински или социални заведения и др.

Словения също въведе задължителен отрицателен PCR тест за влизане в страната, считаноот 29 март.  Заради пандемията в Словения от 1 до 11 април е въведено затваряне на редица дейностни, предупреждава българското външно министерство. 

Португалия въведе 14-дневна карантина за пристигащите от България. От 1 април 2021 г. българските граждани, които пристигат в Португалия, независимо с какъв транспорт, предварително трябва да попълнят онлайн двуезичен формуляр. Формулярът е достъпен на интернет адрес. След подаване на данните, включително и адреса на пребиваване на португалска територия, пътникът ще получи на електронната си поща искане за потвърждение на адреса и след това удостоверение, което да представи на граничния контрол. По информация на посолството ни в Лисабон това е задължително условие за получаване на разрешение за влизане в Португалия.

Влизащите от 1 до 15 април 2021 г. следва да се изолират в дома си или на друго място за настаняване, определено от местните санитарни власти. Освен това влизащите в страната са задължени да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди качването на самолета. Изключение от задължителната карантина се прилага само при наложителни пътувания и престой на територията на Португалия не по-дълъг от 48 часа, доказан с билета за обратно връщане. Както и досега, освободени от изискването за представяне на отрицателен тест за Covid-19 са децата до 2-годишна възраст.

Германия въведе тест за Covid-19 за пристигащите в страната със самолет. Те следва да представят отрицателен PCR тест, направен не повече от 48 часа преди пристигането. Антигенните тестове за директно доказване на заразяване със SARS-CoV-2 могат да бъдат признати от отделните провинции, само в случай, че отговарят на критериите на СЗО.

Правилото не важи за транзитните пътници, които спазват съответните мерки за защита, както и за екипажите на самолетите.

Исландия въведе задължителна карантина за българските граждани, считано от 1 април. Влизащите в Исландия лица от т.нар. „тъмно червени“ или „сиви“ зони, сред които е и България, подлежат на 5-дневна карантина в хотел до провеждането на задължително двойно тестване за Covid-19, което се прави след влизане в страната.

Карантинните хотели са задължителни дори и за гражданите, които имат адресна регистрация в Исландия. В допълнение към новата мярка децата, които досега бяха освободени както от тестване, така и от карантина, също подлежат на гранични мерки при влизането им в страната.

Сред останалите изисквания за влизане в Исландия за български граждани са:  попълване на регистрационен формуляр преди пътуване, представяне на резултат от отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. преди отпътуване, повторен тест непосредствено при пристигане в Исландия, трети тест в края на карантинния период.

Великобритания въвежда нови ограничения за международните превозвачи, влизащи на територията й, считано от 6 април 2021. Ако престоят им в страната не надвишава 48 часа, не е необходимо да извършват тест за Covid-19. В случай, че престоят им е повече от 48 часа, те се задължават да извършат антигенен тест преди края на втория ден. При престой по-дълъг от два дни, превозвачите ще трябва да преминат и през последващо тестване на петия и на осмия ден. Тестването ще се извършва безплатно в определени за целта държавни центрове.
Превозвачите, които остават на територията на Обединеното кралство за повече от 48 часа, се задължават да се карантинират в превозните си средства в рамките на 10 дни. В случай на заразяване с Covid-19,те ще бъдат задължени да се карантинират за своя сметка в определените за целта от британските власти хотели.

Полша въведе нови карантинни мерки при влизане в страната. Пътуващите от държавите извън Шенген ще бъдат поставяни под карантина още при влизане в страната. Наличието на отрицателен резултат от тест за коронавирус вече няма да бъде основание за освобождаване от карантина.

Пътуващите от Шенгенското пространство подлежат на 10-дневна карантина, освен ако не представят отрицателен резултат от тест за коронавирус (PCR или антигенен), направен до 48 часа преди влизането в Полша. Отпада прилаганото до този момент изключение за освобождаване от карантина, ако пътуването се извършва с личен транспорт.

Хърватия актуализира условията за влизане в страната на българските граждани. От 1 до 15 април 2021 г. те могат да пътуват до Хърватия при условие, че представят отрицателен PCR тест или тест за бърз антиген SARS-CoV-2, направени в рамките на 48 часа, преди пристигане на граничния пункт. Ако влизането е осъществено на основата на бърз тест за антиген и престоят е по-дълъг от 10 дни, се извършва повторно изследване най-късно до 10 дни след датата на излизането на резултата от първия тест. Лицата могат да влязат в Хърватия и ако представят сертификат за ваксинация или медицински сертификат за преболедуван Covid-19.

Транзитното преминаване през Хърватия без представяне на изброените по-горе документи е разрешено в рамките на 12 часа, без преспиване. При превишаване на 12-те часа транзит, пътниците подлежат на задължителна самоизолация в страната.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25