Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изборите във Великобритания:

Опашки пред секциите в Лондон, спокоен изборен ден в Екситър

Опашката пред сградата на българското посолство в Лондон
Снимка: БГНЕС

Гласуването във Великобритания на места протича спокойно, но на други, не липсва напрежение за членовете на секционните комисии. Има и  отказали се гласоподаватели, заради огромните опашки пред секциите. По думите на Юлиан Димитров, който е наблюдател на изборния процес в българското посолство в Лондон, разкритите в посолството секции са 3, а като цяло в британската столица - 13, което е крайно недостатъчно за броя на желаещите да гласуват.

„Хората чакат по над 1 час. Има огромни опашки. Голяма част от чакащите не са се регистрирали онлайн и попълват хартиени декларации на място. Комисиите, дори и като са от 9 човека, не успяват да насмогнат. Според официални данни на британските власти, броят на българите в Лондон е 84 000 и проблемът е, че няма достатъчен брой секции на местата, където българите са най-голям брой. Съгласно избирателния кодекс нямаше как да бъдат оставени райони, в които има по-малко българи без секции, заради изискването за географско покритие на страната. Затова в посолството се получава огромно струпване, тъй като в Лондон няма достатъчен брой разкрити секции. 206 000 са българите в Англия. Няма как те да гласуват в 35 секции.“

„Много сме натоварени. До момента са минали 700 човека, а опашките са огромни“, потвърди пред Радио България и Бисер Джамбазов, председател на секционна избирателна комисия в британската столица.

Друга натоварена секция във Великобритания е тази в Оксфорд, където ситуацията също е критична. Мария Спирова, която е един от членовете на секционната комисия там, съобщи:

„В Оксфорд, в рамките на 3 часа, минаха 300 души, което е нечувано. Това прави по 100 души на час. Много от дошлите хора не са вписани в списъците и трябва да ги дописваме. Спазването на противоепидемичните мерки е на ръба на невъзможното и вероятно това ще продължи до края на изборния ден. В Оксфорд идват хора от голям ареал, извън Лондон – от Рединг, Нюбъри и т н.“

Спирова е категорична, че една от промените, за които настояват българите във Великобритания е въвеждането на дистанционно гласуване по пощата, тъй като при такъв вот подобни струпвания на хора и изключително напрежение сред тях биха били невъзможни.

Пример за секция, в която гласуването протича спокойно е тази в Екситър, Югозападна Англия, където към 13 часа българско време, броят на гласувалите бе едва 97 души. Към 15,20 броят им достига 244.

Пред секцията в Честър, Северозападна Англия открихме Йоана Жирова, която от 2013 година участва в секционните комисии. По думите ѝ, активността на тези избори е наистина голяма.

„Имаме може би около 100-120 души на опашка, но всички са спокойни и засега нямаме проблеми. Вътре спазваме всички противоепидемични мерки, а отвън разполагаме с голям двор. Имахме 740 души, подали заявления предварително. Над 350 пък са гражданите, които не са го направили. Очаквам, че ще достигнат над 1000.“

В секцията гласуват наши сънародници и от Ливерпул, Крю, Освестъри, Рекстъм. ​Още от категорията

10 хил. българи може да се наложи да напуснат Великобритания

Над 10 хил. българи във Великобритания, подали молба за придобиване на статут на уседналост , не са отговорили на изискванията, според информация на британската страна. Други 264 хиляди пък са били одобрени и ще продължат да пребивават в страната...

публикувано на 15.06.21 в 18:46

По-малко заявления, но повече изборни секции в чужбина

Ден преди крайния срок за подаване на заявления за гласуване зад граница – 15 юни, бяха изпратени над 55 000. Едва ли до края на днешния ден броят им ще достигне постъпилите 87 216 преди предходните парламентарни избори на 4 юни. Според..

публикувано на 15.06.21 в 11:46

„Родина зад граница“ с 4 специални издания в събота!

По време на предизборната кампания за парламентарнrs вот на 11 юли, Българското национално радио дава още една възможност за среща с българските общностни зад граница и с чужденците, избрали България за свой временен или постоянен дом. В 4..

публикувано на 12.06.21 в 09:48