Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

165 секционни комисии зад граница са съставени само от доброволци

В Цюрих се чака между 2 и 3 часа за гласуване, не изключват и удължаване на изборния ден

Димитър Иванов

От 465 секционни избирателни комисии отвъд пределите на България, в 165 няма нито един представител на българска институция, съобщи за Радио България Димитър Иванов – глобален координатор на Мрежата на българските изборни доброволци по света. „Тези комисии са съставени изцяло от български граждани, които са поели една голямата отговорност по организиране, провеждане и отчитане на изборите. Някои от тях за първи път участват в тези комисии, а с тази дейност се носи и съдебна отговорност“, уточнява сънародникът ни.

В Швейцария, където Димитър Иванов живее от 20 години, днес има общо 8 избирателни секции. В последните 15 години се наблюдава утрояване на българите там:

„В Швейцария не живеят много българи, може би са около 15 хиляди в момента с двойно гражданство. Но когато аз дойдох бяха под 5 хиляди“, казва българинът.

По думите на Димитър Иванов в Цюрих сънародниците ни чакат между 2 и 3 часа, за  да упражнят правото си на глас. Затова той не изключва удължаване на изборния ден.

Пандемията от Covid-19 допълнително утежни изборния ден. Заради епидемичните мерки в много държави секционните комисии имат специални разрешения да останат в изборното помещение вечерта и да отчетат гласовете, казва Иванов.

„Имаме и други, човешки фактори, които ни пречат, за съжаление. Това е, че външно министерство и ЦИК, по предложения на посолства и консулства, решиха съставите на Секционните избирателни комисии в Испания, в Германия, въпреки очакваната рекордна активност, да бъдат само от 5 души. При условие, че досега изборите са били провеждани с пет-членни секционни комисии. Но сега са необходими двама-трима души, които да се занимават само с анти-ковид мерките. Тези аргументи не бяха чути от институциите и те оставиха гражданите да работят пряко сили, защото не искаха да направят това, което трябваше да се направи- да увеличат съставите на секционните избирателни комисии.“

Още за отговорностите и проблемите пред работата на изборните доброволци при вота за 45-о народно събрание чуйте в звуковия файл:
Още от категорията

За българите в Кипър: Информационни дни за социалното осигуряване

Българската общност в Кипър ще може да получи информация по въпросите на социалното осигуряване на 22 и 23 юни. Събитието се организира от Службата по трудовите и социални въпроси към Министерството на труда и социалната политика и Посолството на..

публикувано на 17.06.21 в 18:34

Гласуването на българската диаспора добавя стойност на изборите в страната

На предсрочния парламентарен вот на 11 юли за първи път в чужбина се очаква да се разкрият рекордните над 750 избирателни секции. От 30 години диаспората гласува извън страната, но това право все още предизвиква спорове. За живеещият в Лондон..

публикувано на 17.06.21 в 12:29

10 хиляди българи може да се наложи да напуснат Великобритания

Над 10 хиляди българи във Великобритания, подали молба за придобиване на статут на уседналост , не са отговорили на изискванията, според информация на британската страна. Други 264 хиляди пък са били одобрени и ще продължат да пребивават в страната...

публикувано на 15.06.21 в 18:46