Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина гласуваха за рестарт на системата

Радио България проведе анкета сред гласуващи българи, каква България очакват след парламентарните избори, които се състояха на 4 април.

Фили Ладжман  живее от дълги години в Мелбърн, Австралия. Тя е журналист и водеща на българската програма по държавното австралийско радио ЕсБиЕс. На въпроса какво очакват българите в Австралия от тези избори отговаря:

Фили Ладжман



„Българите очакват променена, нова България. Очакват България, която да има прозрачно управление, в която да няма корупция, очакват една България в която да се връщат с удоволствие, а не със свит възел в стомаха какво ще намерят. И най-вече, те искат бъдеще за себе си в тази страна, защото в момента те не виждат своето бъдеще в България. Така че да се надяваме, че тези избори ще донесат именно тези промени и че в България нещата ще потръгнат в една по-положителна посока -икономическа, политическа независимост на страната. Това е другото, което хората споделят, че искат. И също така прозрачност в управлението.“

Мишо е един от гласоподавателите в Мелбърн. Той сподели, че гласува, защото е време за промяна и не трябва да ни управляват същите хора като преди 20 -30 години. Затова смята, че всички трябва да излезем и да гласуваме. „Тази промяна започва с нас и положението в което сме в момента в България се дължи на хората и на безхаберието. Затова трябва да се вдигнем, да изгоним старите и да направим място за новите хора“ – призовава Мишо.

Калин Цвятков е на 21 години и е студент по право в Страсбурския университет. Според него е крайно време политиците в България да се освободят от порочните си зависимости, тъй като ни предстоят трудни времена:

Калин Цвятков



„Аз гласувах за това да се промени начинът на водене на политика в България и това е нещо изключително важно. Много зависи в следващите четири години кой ще поеме управлението, защото ще бъде разпределен един голям финансов ресурс. Тези следващи години ще са решителни!  Тогава ще излизаме от една финансова и здравна криза и ще навлизаме в друга - климатична криза, в която вече се намираме, и тя ще се засилва. Трябва да сме подготвени с политици, които да приемат присърце този проблеми и да се справят със ситуацията. Надявам се България да промени политиката си, а това ще стане като започнат да ни управляват по-отговорни политици. Смятам, че ще има все повече образовани хора и от чужбина и от България, които наистина ще работят от сърце и ще изчистят политиката от порочните зависимости, с които е обхваната.“

Рая Димитрова, която следва Международно право във Франция, също очаква сериозни изпитания пред България в близките четири години, свързани със здравната криза и климатичните промени. И се надява политиците ни да проявят отговорност.

Рая Димитрова



„Гласувах за промяна, за някакво по-добро бъдеще за всички хора в България и за българските граждани извън страната. Според мен ще са трудни следващите 4 години, защото тепърва ще излизаме от кризата, причинена от Ковид и ще влезем в такава, причинена от глобалното затопляне, така че ни предстоят сериозни изпитания. Но станахме свидетели на една добра промяна през лятото на 2020-та със събуждането на едно гражданско общество. Политиците трябва да осъзнаят, че те са просто представители на българския народ. Трябва да има по-голяма прозрачност в управлението на България в следващите години и гражданите да държат сметка на политиците.“

На първо място санитарната криза с Ковид трябва да бъде спешно овладяна, но по най-справедливия начин, с минимални щети за обикновените хора и за здравето им, а не в интерес на бизнеса и печалбите – смята Валентина Савова – художник и преподавател по рисуване и живопис, която от години живее в Париж, но не е изгубила връзката си с родината.

Валентина Савова


„Много важно е в момента да се привлекат млади хора, които да вземат участие в управлението. А те са много - както в новите и по-старите партии, така и на опашката, която чакаше да гласува пред секцията. Това е обнадеждаващ факт! Ние всички очакваме хора, които са натрупали познания в България или в чужбина и са експерти в различни области и притежават необходимите качества за справяне с кризата. Те трябва да са с национално самосъзнание, да са загрижени и чувствителни към обществените проблеми и морално неподкупни. Аз очаквам едно събуждане не само в индустрията, селското стопанство и икономиката, но най-вече в съзнанието. Време е да се събудим от тази амнезия, която трае толкова много години! Защото много ми се иска България да има самостоятелни, независими позиции, т.е. да бъде със суверенна външна политика. И да не се използват или следват сляпо модели, които се диктуват отвън, а да съобрази политиките си с нейната специфика и интереси.“

Като много трудно определя бъдещото управление на България Събина Христова, която повече от 7 години живее в Германия.

Събина Христова /дясно/


„Всеки един от нас, чиито деца са родени в България, има много силна връзка с тази държава и отговорност към утрешния ден. Единственото нещо, което трябва да ни води е, че ние сме един народ – българите в чужбина и в България“, казва сънародничката ни, която е и председател на българско сдружение „Огнище“.

Димитър Иванов от 20 години живее в Швейцария. Има активна гражданска позиция и участва в организирането на избори зад граница от 2005 година насам. „България не може да се развива от страх, а само от смели политици с визия за развитие“, казва Димитър, който е и глобален координатор на Мрежата на българските изборни доброволци по света.

Димитър Иванов



„В глобален план очаквам България да се обърне към своята 1.5 милионна диаспора по света и да каже „Имаме нужда от вас! Без вас не можем да наваксаме изоставането, което бележим във всевъзможни статистики“. Този капитал, който сме ние в чужбина е неизползван. Ние искаме да дадем много и имаме нужда от партньор, от един Национален съвет на българските общности по света, в който да участват представители на всички институциите. За да можем заедно да изработваме предложения за политики. Демократичните държави по света мобилизират тази ценна част от своята нация.“

Снимки: личен архив

Още от категорията

Цариброд

От Цариброд (Димитровград) се жалват, че местните младежи отиват в България

Младите хора от Западните покрайнини намират образование и препитание в България при условия, които Сърбия не може да си позволи. Това става ясно от думите на кмета на Цариброд (Димитровград) Владица Димитров, цитирани от БГНЕС. Много хора от Димитровград..

публикувано на 26.07.24 в 17:12
Сградата на Френската езикова гимназия

В София провеждат Академия за предучилищни учители в българските неделни училища

С панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“ ще започнат встъпителните обучения в рамките на Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница. Занятията се  провеждат от 25 юли във Френската езикова..

публикувано на 25.07.24 в 10:02
Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30