Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Строгият локдаун възпрепятства българите в Чехия и Словакия да гласуват масово

| обновено на 05.04.21 в 18:11
4
Прага
Снимка: trend.sk

За разлика от другите европейски държави, където българите извиха дълги опашки пред изборните секции, за да гласуват, сънародниците ни в Чехия не успяха масово да подадат своя глас. Голямата и видима причина са строгите мерки в държавата срещу разпространението на заразата. В Чехия изборни секции е имало на съвсем малко места, за това свидетелства разказът на наша сънародничка Ирена Ангелова, която е успяла да гласува в Прага. „Много българи имаха желание да се оформят секции в Чехия, като най-много те бяха в градовете Пилзен, Бърно и Млада Болеслав, само в последния има над 1000 българи“ – казва сънародничката ни, която от 13 години живее в Чехия:


„Чувстваме се разочаровани. Сутринта проследих колко човека са гласували в Чехия и от тук има общо само 1118 подадени гласа. Ако бяха пуснали повече секции в страната, най-малко два пъти повече щяхме да бъдем активните гласоподаватели. От много части на Чехия, където живеят много българи, не беше подаден нито един глас. Струва ми се, че по данните на ЦИК, единствено в три държави Чехия, Хърватия и Херцеговина май, се е  гласувало само в посолствата. Аз предполагам, че е заради чешката политика, защото заразените тук са много голям процент сега и има строги ограничения. Вчера специално нашата група от гласуващи отиде около 10 часа в посолството в Прага. Чакахме около час и половина на опашката. От снимки по-късно видях, че хората са чакали близо четири часа, за да дадат своя глас.“„Имало е хора, които даже са се отказали, защото са се притеснили да не се заразят на опашката. Сутринта не беше така, но в по-късните часове е имало голямо струпване на хора. Реално много българи от отдалечените краища изобщо не са имали възможност да стигнат до урните. Тук е забранено да пътуваме на повече от 50 км. Аз успях да организирам две групи, за да бъдат извозени хората до Прага. Разочарована съм и сега, защото въпреки всичко българите в страната гласуваха за управляващата партия, а идеята ни беше те да не бъдат изобщо, за да има промяна. Забелязах, че и в Чехия повечето са гласували за партията, която се нареди на второ място след управляващите /„Има такъв народ“-бел.ред.“/. Но сега хората тук смятат, че ще се отиде на нови избори. Е, всичко зависи от това дали спечелилите партии ще са склонни да направят коалиция с управляващите.“Деница Секуличка живее в Братислава, Словакия от дете, но следи какво се случва в родината и мисли за обратно завръщане в България:


„Отидохме сутринта да гласуваме и ми направи впечатление, че имаше страшно много млади хора, въпреки условията. Защото в Словакия мерките са много затегнати заради пандемията. От посолството ни изпратиха специални декларации, които ако ни спрат на улицата можем да покажем, за да ни пуснат полицаите да гласуваме. Тук е пълен локдаун, не можем да излизаме от домовете си. В Братислава има една-единствена секция, където е посолството на България.“„На опашката настроението беше добро, хората се радваха, защото не се бяхме виждали отдавна. Нашата общност е доста малка в Словакия, познаваме се, но видях и нови лица, появили се да гласуват. И аз гласувах за промяна. Ние като цяло сме недоволна нация, но истина е, че България изобщо не е в добро положение. Ние в чужбина виждаме голямата разлика. Тук законите се спазват и хората имат спокоен живот. В България свободата и забавлението са все неща с приоритет, но сега българите се надяват на простички неща – повече спокойствие, малко по-уреден живот, икономически по-стабилно положение. Знаем, че всеки, който дойде на власт взима лъвски пай за себе си, но въпросът е освен за себе си, да дадеш и на хората, за да ги има.“


Галерия

Още от категорията

Вицепрезидентът: Заедно – българите в България и зад граница, ще постигнем промяната

Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина.  „Не е вярно твърдението, че този, който живее навън, не се интересува от България. Контактите със сънародниците ни зад граница,..

публикувано на 29.07.21 в 17:35

Българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата, ще предложи МВнР

На пресконференция в София министърът на външните работи Светлан Стоев обяви, че ще бъдат предложени промени в Изборния кодекс, които да позволят на българските граждани в чужбина с активна регистрация да гласуват по пощата, както и да бъде създадена..

публикувано на 23.07.21 в 19:25

Агенцията за българите в чужбина е одобрила 84 133 заявления за произход

8474 албанци са получили одобрение по заявленията си за български произход от началото на 2015 г. до 7 юли 2021 г. Албанците са на пето място сред чужденците, на които са признати български корени. Пред тях са само Северна Македония, Украйна, Молдова и..

публикувано на 16.07.21 в 09:00