Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите в чужбина настояват за промени в изборното законодателство

Мария Спирова
Снимка: архив

Българите в чужбина ще организират масирана кампания за промени в изборното законодателство. Това съобщи за Радио Варна Мария Спирова, която от години е сред организаторите на изборните процес в Оксфорд, Великобритания. „Правото на глас на българите зад граница и тези в страната трябва да бъде гарантирано с помощта на модерните технологии. Недопустимо е да се повтори това, което видяхме на тези избори”, каза Спирова.

По повод организацията на изборния процес в Обединеното кралство, където секциите бяха само 35, Мария Спирова коментира: „ Имаше секции, пред които опашката от желаещи да гласуват беше един километър. В някои СИК-ове гласуваха близо 2 хиляди души. Обработката на техния вот от комисия, която включва 9 човека, мога да нарека само Троянска война и нищо по-малко. И след като тази обработка приключи, нелепите ни премеждия с ЦИК продължиха. След като вече сте готови с протокола, трябва за чакате, колкото време се наложи, докато получите разрешение от ЦИК да разтурите секцията. При нас в Оксфорд това се случи към 4:30 сутринта, макар че протоколът беше готов още към 21 часа. Колеги от Стратфорд в 7:30 на другия ден още бяха там и бяха във физическо и емоционално състояние, което трудно мога да опиша”.

На въпрос защо тези проблеми се репродуцират на всички последни избори и не се предприема почти нищо те да бъдат отстранени, Мария Спирова отговори: „За мен е очевидно, че партиите в предишния парламент имаха нужда да могат да държат гласуването предвидимо и с ниска избирателна активност. В един момент на тези партии им стана ясно, че вотът от чужбина е непредвидим и донякъде опасен и те се опитаха да овладеят процеса. Мисля обаче, че този опит се взриви в лицата им”. Цялото интервю с Мария Спирова можете да чуете ТУК.

Още от категорията

Даниела Костова представя парадоксите на изолацията с изложба в София

Пандемията промени много неща в битуването ни, в работата ни, в чувствителността ни. И именно тази промяна е тънката червена линия в новата изложба „Бури, парк, принцеси с ролки“ , която се открива на 16 април в софийската галерия..

публикувано на 15.04.21 в 11:28

„Златна лаврова клонка“ за почетния ни консул в Намибия Михаил Михайлов

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева връчи почетния знак на МВнР „Златна лаврова клонка“ на доскорошния почетен консул на България в Намибия архитект Михаил Михайлов . Отличието е за приноса му в развитието на отношенията между..

публикувано на 13.04.21 в 14:39

Повечето ученици от гимназията в Босилеград искат да следват в България

Почти всички от 50-те зрелостници, завършващи босилеградската гимназия, искат да  продължат образованието си в някой от университетите в  България. Това сочат резултатите от анкета, проведена сред абитуриентите в единственото средно учебно заведение там,..

публикувано на 11.04.21 в 11:35