Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Спирова: Българите в чужбина настояват за промени в изборното законодателство

| обновено на 07.04.21 в 12:53
Мария Спирова
Снимка: БНР

Българите в чужбина ще организират масирана кампания за промени в изборното законодателство. Това съобщи в интервю за Радио Варна Мария Спирова, която от години е сред организаторите на изборните процес в Оксфорд, Великобритания.

Искам да изтъкна пред слушателите, че казано "над киломитрични опашки" не е преувеличено. Няма обаче  рационална причина за това.

Друга българка от Лондон каза: "драпахме със зъби и нокти да учредим тези секции, а накрая ни смениха с партийни членове"

Имаше скандални назначения, хора, които смятаха, че ще бъдат охрана, издирвахме защото са председатели на комисии. Разочаровани, те се отказваха. И така беше на много места. Има несходство и неадекватност от поставените от ЦИК лица, които не познават изискванията и правилата.

В изборния ден ние не функционирахме като бозайници, защото за да обработи една комисия 1500-1800 избиратели, не трябва да се прави нищо друго. От 6 сутринта до 9 вечерта. След това започна Троянската война с броенето на близо 2 000 бюлетини.  Следва използване на една апаратура в СИК, която е под всяка критика, лаптопът беше възмутителен, ние с телефоните си щяхме да се справим по-добри. И когато най-после се справихме и бяхме готови с протокола, трябваше да чакаме ЦИК да разрешат да разтурим секцията. Ние конкретно предадохме протокал в полунощ след серия нелепи премеждия, като това, че ЦИК не можеха да намерят и обработят имейлите си. Така в 4.20 сутринта ние бяхме пуснати, но други в 7.30 още бяха там. Държавата не можа да командирова хора, които да са отговорни за бюлетините, и мой приятел от Илинг  след като преживя 24 часа в секцията там, в която гласуваха 1 600 човека, шофира до посолството, за да им остави бюлетините и всички други консумативи. Всичко това можеше да бъде избегнато, ако имахме подходящо количество секции, дистанционно гласуване, поне пощенско, като цивилизована държава.

Като се имат предивд всички тези премеждия, Вие как оценявате начина, по който гласуваха българите в чужбина?

За мен няма никаква изненада. Аз участвам като член на комисия от дълги години и забелязах, че референдумът на Слави Трифонов с трите въпроса извади огромна активност, която друг път не виждаме, поне в Оксфорд. И това се забелязва когато го мащабираме навсякъде по света. Слави Трифонов е изключително влиятелна личност, огромна звезда сред емигарнтите.

Мислите ли да продължите да се занимавате с избори отново в чужбина, след всичко, което преживяхте?

И още как! Тепърва ще чуят за нас. До края на годината предстоят още избори и никъде по света не заслужават да видят, това което се случи при нас отново. Тепърва българите в чужбина ще организират огромна кампания за натиск на следващия праламент да направи така, че правото на глас и достъпа до подаването , както в България, така и в чужбина, да се изравни чрез средствата на модерните технологии. Или поне пречките, физическите и ирационалните от 19 век, да бъдат прамахнати.

От тук нататък за партиите, които влизат в парламента, трябва да стане ясно, че вотът в чужбина е непредвидим и опитът им да го овладят се взриви в лицата им.

Според Мария Спирова: „Премахването на тези пречки пред гласуването, които са ирационални и от времето на Викторианската епоха, трябва да бъде приоритет на следващия парламент. Правото на глас на българите зад граница и тези в страната трябва да бъде гарантирано с помощта на модерните технологии. Недопустимо е да се повтори това, което видяхме на тези избори”.

По повод организацията на изборния процес в Обединеното кралство, където секциите бяха само 35, Мария Спирова коментира: „ Имаше секции, пред които опашката от желаещи да гласуват беше един километър. В някои СИК-ове гласуваха близо 2 хиляди души. Обработката на техния вот от комисия, която включва 9 човека, мога да нарека само Троянска война и нищо по-малко. И след като тази обработка приключи нелепите ни премеждия с ЦИК продължиха. След като вече сте готови с протокола, трябва за чакате, колкото време се наложи, докато получите разрешение от ЦИК да разтурите секцията. При нас в Оксфорд това се случи към 4:30 сутринта, макар че протокола беше готов още към 21 часа. Колеги от Стратфорд в 7:30 на другия ден още бяха там и бяха във физическо и емоционално състояние, което трудно мога да опиша”.

На въпрос: „Защо тези проблеми се репродуцират на всички последни избори и не се предприема почти нищо те да бъдат отстранени?”, Мария Спирова отговори: „За мен е очевидно, че партиите в предишния парламент имаха нужда да могат да държат гласуването предвидимо и с ниска избирателна активност. В един момент на тези партии им стана ясно, че вотът от чужбина е непредвидим и донякъде опасен и те се опитаха да овладеят процеса. Мисля обаче, че този опит се взриви в лицата им”.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роб Бърч, Stereo MC`s: Нашата музика е за живота, който живеем!

Тази нощ на фестивалната сцена на BREEZE by EXIT ще се качат музикантите от Stereo MC`s, които са част от програмата за празничния за Варна ден.  Английската хип-хоп и електрик денс група, създадена през 1985 г. в Лондон, вече е в морската столица , за да се срещне с медиите и отговори на въпросите им. Stereo MC`s обещават да изпълнят хита..

публикувано на 15.08.24 в 13:43

Kап. II ранг Николай Данаилов: Ще работя още по-упорито за това Варна да се устрои като един международен морски център

Тази вечер на официална церемония със званието "почетен гражданин" на Варна ще бъде удостоен  кап.  II ранг Николай Данаилов , първият командир на научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“. Под негово командване корабът завършва успешно два полярни плавания до Антарктида, в рамките, на които освен научноизследователска дейност, екипажите..

публикувано на 15.08.24 в 11:11

Сия Папазова: Уча моите млади хора чрез словото да внушават високи идеи и добри дела

Театралният критик и един от създателите на Детско-юношеския театър "Златното ключе" във Варна Сия Папазова е удостоена със званието "Почетен гражданин на Варна". Тя е виден общественик, който има огромни заслуги за развитието на културния живот във Варна. Носител е на няколко награди „Варна“ през годините, драматург, театрален педагог. Високият знак..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Актьорът Михаил Стоянов и машината, която пука и прави... каквото си иска

Михаил Стоянов е варненец и актьор. Създател на анимационната поредица mishozavinagi. Участвал е във филмите „Жалейка“ (реж. Елица Петкова, 2016), „Клопка“ (реж. Надежда Косева, 2024), „Земя“ (реж. Николай Тодоров, 2024), както и в други късометражни и аудиовизуални проекти.  Сценарист на смешки. Обича много синьото. "Машина за пуканки" е..

публикувано на 14.08.24 в 08:30

Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH): DEATH напълно осъзнато търсеха прогреса

Интервю с Terry Butler (LEFT TO DIE, OBITUARY, екс-DEATH) LEFT TO DIE e супер група – трибют на DEATH. Бандата изпълнява песни от първите два албума на класиците – „Scream Bloody Gore” и „Leprosy”. Съставът на LEFT TO DIE е Matt Harvey от EXHUMED, Gus Ríos, свирил с кого ли не и с кого ли да (GRUESOME, KILL DIVISION, MALEVOLENT CREATION), Rick..

публикувано на 14.08.24 в 08:00

Арабистът Борис Борисов: Съдбата ми е свързана с тези страни!

Борис Борисов е един от най-утвърдените български арабисти, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар,..

обновено на 13.08.24 в 10:00

La Banda - трима варненски диджеи с хаус парти в Деня на Варна

DJ Burlak : Това е петото парти с мое участие, което организираме на празника на Варна през последните пет години. Южният плаж е много специален за мен с широката си пясъчна ивица и с това, че е малко встрани от лудницата на заведенията по Централния плаж. През годините Cuba Beach Bar се превърна в една от емблемите на хаус музиката във Варна и аз..

публикувано на 12.08.24 в 08:20