Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мария Спирова: Българите в чужбина настояват за промени в изборното законодателство

| обновено на 07.04.21 в 12:53
Мария Спирова
Снимка: БНР

Българите в чужбина ще организират масирана кампания за промени в изборното законодателство. Това съобщи в интервю за Радио Варна Мария Спирова, която от години е сред организаторите на изборните процес в Оксфорд, Великобритания.

Искам да изтъкна пред слушателите, че казано "над киломитрични опашки" не е преувеличено. Няма обаче  рационална причина за това.

Друга българка от Лондон каза: "драпахме със зъби и нокти да учредим тези секции, а накрая ни смениха с партийни членове"

Имаше скандални назначения, хора, които смятаха, че ще бъдат охрана, издирвахме защото са председатели на комисии. Разочаровани, те се отказваха. И така беше на много места. Има несходство и неадекватност от поставените от ЦИК лица, които не познават изискванията и правилата.

В изборния ден ние не функционирахме като бозайници, защото за да обработи една комисия 1500-1800 избиратели, не трябва да се прави нищо друго. От 6 сутринта до 9 вечерта. След това започна Троянската война с броенето на близо 2 000 бюлетини.  Следва използване на една апаратура в СИК, която е под всяка критика, лаптопът беше възмутителен, ние с телефоните си щяхме да се справим по-добри. И когато най-после се справихме и бяхме готови с протокола, трябваше да чакаме ЦИК да разрешат да разтурим секцията. Ние конкретно предадохме протокал в полунощ след серия нелепи премеждия, като това, че ЦИК не можеха да намерят и обработят имейлите си. Така в 4.20 сутринта ние бяхме пуснати, но други в 7.30 още бяха там. Държавата не можа да командирова хора, които да са отговорни за бюлетините, и мой приятел от Илинг  след като преживя 24 часа в секцията там, в която гласуваха 1 600 човека, шофира до посолството, за да им остави бюлетините и всички други консумативи. Всичко това можеше да бъде избегнато, ако имахме подходящо количество секции, дистанционно гласуване, поне пощенско, като цивилизована държава.

Като се имат предивд всички тези премеждия, Вие как оценявате начина, по който гласуваха българите в чужбина?

За мен няма никаква изненада. Аз участвам като член на комисия от дълги години и забелязах, че референдумът на Слави Трифонов с трите въпроса извади огромна активност, която друг път не виждаме, поне в Оксфорд. И това се забелязва когато го мащабираме навсякъде по света. Слави Трифонов е изключително влиятелна личност, огромна звезда сред емигарнтите.

Мислите ли да продължите да се занимавате с избори отново в чужбина, след всичко, което преживяхте?

И още как! Тепърва ще чуят за нас. До края на годината предстоят още избори и никъде по света не заслужават да видят, това което се случи при нас отново. Тепърва българите в чужбина ще организират огромна кампания за натиск на следващия праламент да направи така, че правото на глас и достъпа до подаването , както в България, така и в чужбина, да се изравни чрез средствата на модерните технологии. Или поне пречките, физическите и ирационалните от 19 век, да бъдат прамахнати.

От тук нататък за партиите, които влизат в парламента, трябва да стане ясно, че вотът в чужбина е непредвидим и опитът им да го овладят се взриви в лицата им.

Според Мария Спирова: „Премахването на тези пречки пред гласуването, които са ирационални и от времето на Викторианската епоха, трябва да бъде приоритет на следващия парламент. Правото на глас на българите зад граница и тези в страната трябва да бъде гарантирано с помощта на модерните технологии. Недопустимо е да се повтори това, което видяхме на тези избори”.

По повод организацията на изборния процес в Обединеното кралство, където секциите бяха само 35, Мария Спирова коментира: „ Имаше секции, пред които опашката от желаещи да гласуват беше един километър. В някои СИК-ове гласуваха близо 2 хиляди души. Обработката на техния вот от комисия, която включва 9 човека, мога да нарека само Троянска война и нищо по-малко. И след като тази обработка приключи нелепите ни премеждия с ЦИК продължиха. След като вече сте готови с протокола, трябва за чакате, колкото време се наложи, докато получите разрешение от ЦИК да разтурите секцията. При нас в Оксфорд това се случи към 4:30 сутринта, макар че протокола беше готов още към 21 часа. Колеги от Стратфорд в 7:30 на другия ден още бяха там и бяха във физическо и емоционално състояние, което трудно мога да опиша”.

На въпрос: „Защо тези проблеми се репродуцират на всички последни избори и не се предприема почти нищо те да бъдат отстранени?”, Мария Спирова отговори: „За мен е очевидно, че партиите в предишния парламент имаха нужда да могат да държат гласуването предвидимо и с ниска избирателна активност. В един момент на тези партии им стана ясно, че вотът от чужбина е непредвидим и донякъде опасен и те се опитаха да овладеят процеса. Мисля обаче, че този опит се взриви в лицата им”.


ВИЖТЕ ОЩЕ

"Улицата на готвачите" във Варна с нови специалитети за гостите до 25 април

"Улицата на готвачите" за пореден път ще събере любителите на кулинарни вкусотии във Варна. От 16 до 25 април те ще бъдат разположени до Търговската гимназия във Варна. В инициативата ще участват общо 13 готвачи от Варна, Бургас и София. С организаторите и участници в кулинарното събитие ни среща Ваня Славова. Филип Спасов : Много..

обновено на 17.04.21 в 10:48

Откриха първата пиеса от афиша на Варненския театър

Първата пиеса, поставена на варненска сцена, се съхранява в кралската библиотека на Белгия. Именно там я открива Анна Сливкова, преводач в Европейския парламент в Брюксел и почитател на операта и театъра. Пиесата е на Анри Кистмекер "Инстинктът" и с нея на 12 март 1921 г. започва летоброенето на Варненския театър. По тази пиеса е бил заснет филм..

обновено на 16.04.21 в 14:02

Нора Михайлова: В пустинята оставаш сам с мислите си

Нора Михайлова събира впечатления  докато придружава съпруга си в дипломатическите му мисии по света . В свободното си време обича да кара колело на дълги разстояния. В предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" тя бе наш задочен домакин в Йордания. Нора  е стигала до такива места, където сякаш човешки крак не е стъпвал, като планината Небо, Ум..

обновено на 16.04.21 в 09:37

Новият Парламент в старата сграда - декор или символика

"След една вяла, дори отсъстваща предизборна кампания, заваляха почти апокалиптични прогнози, че нещо страшно ще се случи в страната. Сякаш забравихме, че никой не губи или печели властта завинаги. Съвременните политически демокрации са представителни системи на управление, изградени на основата на така наречената демократична..

публикувано на 15.04.21 в 07:42

Атанас Русев: Дюните се унищожават със съдействието на държавните институции

Екоинспекцията в Бургас не откри нарушения на плаж "Смокиня" край Созопол. Местни жители подадоха сигнал в неделя, че тежкотоварни машини разрушават дюните, за да се построи заведение. Прокуратурата в Бургас се самосезира и също назначи проверка на плаж "Смокиня". Резултатите от нея ще станат ясни другата седмица. Според концесионера Иван..

публикувано на 14.04.21 в 09:53

Управител на заведения в Балчик за предстоящия сезон: Посетители ще има, но липсва грижата за малкия и среден бизнес

Ресторантьори на балчишката алея смело се подготвят за новия туристически сезон. Не се притесняват от намаляване на човекопотока заради противоепидемичните ограничения, а от грижата на държавата за малкия бизнес. От началото на месеца браншът се завърна на откритите си площи, а от 12 април – и на закрито. През уикенда слънчевите тераси в Балчик се..

обновено на 13.04.21 в 11:31

Студент на годината 2020 - воля, желание и хъс от трима курсанти във ВВМУ

С този приз бяха отличени тримата курсанти на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров": Ева Георгиева, Десислава Вълчева и Филотея Димитрова Курсант курсант старшина II степен Филотея Димитрова , която е многократен медалист от военни шампионати по плуване е класирана на първо място в класацията „10-те най-добри спортисти на 2020 г.“, в която участват спортисти..

обновено на 12.04.21 в 12:28