Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Музеят, който пази „страстите“ на българските революционери

Снимка: velikoturnovo.info

Може ли един затвор да носи духа на надеждата, цената за свободата на другите и историята, която е част от нас? Отговорът е категорично „Да“, когато говорим за Затвора-музей във Велико Търново. Той е единственият у нас ориенталски затвор, построен през 1854 за нуждите на турската власт, а днес съхранява паметта на стотици български революционери, затворени в килиите му за кратко време, преди да бъдат отвеждани за процес в Русе или София. 

Дейците на българското националноосвободително движение през XIX век Филип Тотю, Захари Стоянов, воеводата Стефан Караджа, участниците в Априлското въстание от 1876 г. Тодор Каблешков, Тодор Кирков са само част от „миналите“ през триетажната търновска сграда. На това място между 27 до 31 декември 1872 г. в отделна килия лежи и Васил Левски, преди да бъде отведен и обесен в София. Обстановката в килията, където е бил въдворен Левски, е автентично запазена.

Настоящата музейна експозиция е създадена през 2006 година, когато е възстановена възрожденската част на затвора, в приземието е пресъздадена зала за инквизиции и са изложени уреди за мъчения, описани са и най-често прилаганите изтезания. На втория етаж са реставрирани три килии с автентична атмосфера на интериора, аксесоарите, пособията, използвани от затворниците, както и карцер с 5 килии-единочки, функционирали по времето на борбите за национално освобождение.

А кой е единственият български революционер, който успява да избяга от Търновския затвор, как се случва това и още любопитни исторически факти за мястото може да разбере от публикацията „Затворът-музей във Велико Търново пази паметта за стотици български революционери“ от колекцията на Радио България.

Редактор: Весела Кръстева

Още от категорията

Петрич кале докосва небето над Авренското плато

Макар и да носи името на град Петрич, късноантичната крепост Петрич кале няма нищо общо с югозападното селище. Укреплението се разполага върху висока каменна тераса в Авренското плато, недалеч от морската столица Варна. В миналото крепостта била..

публикувано на 16.05.21 в 08:50

Във фолклора ни има и „вятърничави“ истории, и страховити ветрища

Според едно старинно народно поверие, всички ветрове се раждат в навечерието на Коледа, а се кръщават срещу Водици (през януари). В българския фолклор ветровете имат различни наименования, в зависимост от посоката – Южняк, Северняк и т.н. Също..

публикувано на 15.05.21 в 06:00

Защо първото великденско яйце е червено?

Традиция повелява Великденските яйца да се боядисват на Велики четвъртък от най-възрастната жена в семейството. В миналото в по-заможните домове се боядисвали около 500-600 яйца – за да стигнат до Спасовден и да има за всички домашни, а също за роднини и..

публикувано на 29.04.21 в 05:20