Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЦИК разпредели мандатите на партиите в новия парламент

Председател на ЦИК Александър Андреев
Снимка: БГНЕС

На среднощно заседание Централната избирателна комисия разпредели мандатите между шестте политически сили, които влизат в следващия парламент. ГЕРБ получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, Демократична България – 27 и "Изправи се! Мутри, вън!" - 14. Окончателните данни показват, че от 6 789 605 избиратели по списък са гласували 3 334 283.  Недействителните гласове са 86 527, а 47 749 души са отбелязали квадратчето „Не подкрепям никого“. Над 43% от гласоподавателите са използвали преференция, което е довело до 157 пренареждания в листите. ЦИК извади от списъка на избраните депутати шестима от ДПС и двама от ГЕРБ/СДС – включително Бойко Борисов, след получени от тях заявления. “Успяхме в срок да произведем законосъобразни, честни избори независимо от епидемичната обстановка”, коментира председателят на ЦИК Александър Андреев.

Още от категорията

Започнаха политическите консултации при президента

"Ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС, защото това би било токсична прегръдка", заяви Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" в началото на консултациите с президента. Формацията обяви, че..

публикувано на 23.07.21 в 10:15

Румен Радев свиква консултации за съставянето на нов кабинет

Президентът Румен Радев днес ще проведе консултации с представители на всички парламентарни групи преди да връчи мандата за съставяне на правителство на посочения кандидат за премиер от най-голямата сред тях.  Междувременно спечелилата избори партия..

публикувано на 23.07.21 в 06:15

Възможен ли е политически консенсус в новия български парламент?

Изказванията на председателите на парламентарните групи в новосформираното 46 Народно събрание, в първия си работен ден, препотвърдиха желанието за промяна на досегашния модел на управление и амбицията за диалог с партията-победител на изборите..

публикувано на 22.07.21 в 11:14