Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новите депутати ще се закълнат на 15 април

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април новоизбрания 45-и парламент, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Очаква се утре документът да бъде обнародван в извънреден брой на “Държавен вестник”.

По традиция първото заседание ще бъде открито от най-възрастния народен представител - Мика Зайкова от „Има такъв народ“, и тя ще ръководи работата на Народното събрание до избирането на председател. Депутатите ще трябва да изработят и приемат процедурни правила за това още в четвъртък.

В парламента влизат 6 партии, чиито народни представители ще бъдат групирани в парламентарни групи. Най-голяма ще бъде тази на ГЕРБ със 75 депутати, следвана от „Има такъв народ“ с 51, БСП с 43, ДПС с 30, „Демократична България“ с 27 и „Изправи се! Мутри, вън!“ с 14.

Президентът подписа указа веднага след публикуването на резултатите от парламентарните избори в "Държавен вестник".


Още от категорията

Буяр Османи

Външният министър на Северна Македония очаква среща с българския си колега

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи е изпратил приветствено писмо до новия първи дипломат на България Светлан Стоев и очаква среща с него, на която да се обсъди отварянето на пътя за преговори за еврочленство.  Османи е..

публикувано на 14.05.21 в 19:39

Премиерът и посланикът на САЩ: Борбата с корупцията в България е от основно значение

Служебният премиер Стефан Янев проведе среща с посланика на САЩ в България Херо Мустафа, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с текущата политическа ситуация в страната. Янев акцентира върху приоритетите на служебния кабинет и възможностите за..

публикувано на 14.05.21 в 19:32

Сигурността на ЕС и на НАТО изисква паралелни решения

Не може да има само европейска и само натовска сигурност. Трябва да има добро и резултатно сътрудничество и решения в интерес на нашите граждани, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред виртуалната конференция „Изпреварваме бъдещето: Подготовка..

обновено на 13.05.21 в 17:36