Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите депутати ще се закълнат на 15 април

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев подписа указ, с който свиква на 15 април новоизбрания 45-и парламент, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Очаква се утре документът да бъде обнародван в извънреден брой на “Държавен вестник”.

По традиция първото заседание ще бъде открито от най-възрастния народен представител - Мика Зайкова от „Има такъв народ“, и тя ще ръководи работата на Народното събрание до избирането на председател. Депутатите ще трябва да изработят и приемат процедурни правила за това още в четвъртък.

В парламента влизат 6 партии, чиито народни представители ще бъдат групирани в парламентарни групи. Най-голяма ще бъде тази на ГЕРБ със 75 депутати, следвана от „Има такъв народ“ с 51, БСП с 43, ДПС с 30, „Демократична България“ с 27 и „Изправи се! Мутри, вън!“ с 14.

Президентът подписа указа веднага след публикуването на резултатите от парламентарните избори в "Държавен вестник".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29