Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват храмове с голяма културно-историческа стойност

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, Видин
Снимка: БГНЕС

Над 2 млн. евро за реставриране на храмове и църковни сгради от национално значение отпусна на последното си редовно заседание правителството. С около половината от одобрените средства ще бъде извършен основен ремонт на старата митрополия във Велико Търново, която е с голяма историческа стойност за града. За довършителните строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия също са предвидени 100 000 евро.

Близо една четвърт от парите се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград. Манастирът, основан през XIV век, е бил важно книжовно средище в епохата на Възраждането. В богатата му библиотека били пазени много стари и редки ръкописи, които по-късно били разграбени и унищожени. Към него имало и килийно училище, което просъществувало до 1888 г.

Предвижда се консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ във Видин, който е втори по големина в България, след патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София. В северната част на храма, където е престолът на свети Йоан Рилски има уникален стенопис, с композиция подобна на изрисуваната и в катедралния храм „Александър Невски“. В нея цар Петър иска среща с Рилския отшелник, който отказва царските дарове и приема единствено плодовете. Любопитно е също че, в образите на царските войници, са изрисувани ликовете на националните герои – Васил Левски, Георги Раковски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Александров и Любен Каравелов. Автор на стенописа е Господин Желязков, който вероятно е изографисал ликовете на историческите личности с благословията на тогавашния видински митрополит Неофит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25

Жълт код за силен вятър има за 13 области в Централна и Източна България

В четвъртък минималните температури в България ще са между 7° и 12°, в София 8°. До обяд ще е има разкъсана облачност до слънчево. Над Централна и Източна България облачността ще се увеличи до значителна и ще има валежи по места. Силен южен вятър ще носи..

публикувано на 27.03.24 в 20:05