Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват храмове с голяма културно-историческа стойност

Катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, Видин
Снимка: БГНЕС

Над 2 млн. евро за реставриране на храмове и църковни сгради от национално значение отпусна на последното си редовно заседание правителството. С около половината от одобрените средства ще бъде извършен основен ремонт на старата митрополия във Велико Търново, която е с голяма историческа стойност за града. За довършителните строително-ремонтни дейности по сградата на Софийската митрополия също са предвидени 100 000 евро.

Близо една четвърт от парите се предоставят за консервация и реставрация на Мулдавския манастир „Св. Петка“ в община Асеновград. Манастирът, основан през XIV век, е бил важно книжовно средище в епохата на Възраждането. В богатата му библиотека били пазени много стари и редки ръкописи, които по-късно били разграбени и унищожени. Към него имало и килийно училище, което просъществувало до 1888 г.

Предвижда се консервация и реставрация на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски“ във Видин, който е втори по големина в България, след патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София. В северната част на храма, където е престолът на свети Йоан Рилски има уникален стенопис, с композиция подобна на изрисуваната и в катедралния храм „Александър Невски“. В нея цар Петър иска среща с Рилския отшелник, който отказва царските дарове и приема единствено плодовете. Любопитно е също че, в образите на царските войници, са изрисувани ликовете на националните герои – Васил Левски, Георги Раковски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Тодор Александров и Любен Каравелов. Автор на стенописа е Господин Желязков, който вероятно е изографисал ликовете на историческите личности с благословията на тогавашния видински митрополит Неофит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 30 градуса в събота

В събота облачността ще бъде значителна и в Източна България, Горнотракийската низина и планинските райони ще вали дъжд. Следобед валежите ще спират, облачността ще започне да се разкъсва, а привечер и да намалява. Ще духа умерен, временно силен вятър..

публикувано на 06.09.24 в 19:45

В Чипровци откриха паметник на Васил Левски

Паметник на Васил Левски вече се издига в Чипровци. Той е дарен на общината от българския онколог и родолюбец проф. д-р Иван Гаврилов по повод празника на града. В присъствието на много жители и гости на Чипровец дарителят и кметът Пламен Петков..

публикувано на 06.09.24 в 16:33

Пловдив чества Съединението и празника на града

Честванията по случай 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Празника на Пловдив започнаха с тържествен молебен в катедралния храм “Света Богородица”, отслужен от Пловдивския митрополит Николай.  Бяха..

публикувано на 06.09.24 в 12:50