Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Демократична България" с предложения за промени в Конституцията и Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Още в първия работен ден на новия парламент „Демократична България” внесе предложения за законодателни промени в Конституцията и Изборния кодекс. Предлага се намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, както и той да бъде избиран от парламента с мнозинство от три пети или 144 депутати, а не от Висшия съдебен съвет, както е сега, предаде репортерката ни Добрина Карамболова.

Законопроектът за промени в Изборния кодекс предвижда централната избирателна комисия да има статут на независим професионален орган, да отпадне квотният принцип при формирането й, а мандатът на настоящата комисия да бъде прекратен. Проектът предлага и въвеждане на гласуване по пощата. Според вносителите това ще улесни българите в чужбина, както и хората с увреждания, които често са затруднени да упражнят правото си на глас, предаде БНТ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05