Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Международния ден за опазване на паметниците на културута

В Пловдив откриха Епископската базилика

| обновено на 18.04.21 в 12:01

На днешния Международен ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално беше открита след реновиране Епископската базилика на Филипопол. Събитието беше излъчвано на живо на сайта на пловдивската община и във фейсбук. Запис от церемонията ще откриете ТУК.  Над 16 милиона лева са инвестирани в последните 5 години, каза на церемонията проф. Николай Овчаров. С финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" в рамките на съвместен проект с община Пловдив, е направена цялостна реставрация и консервация на находките, изградена е покриваща сграда, облагородено е и околното площадно пространство. Епископската базилика е построена в средата на IV век във Филипопол – днес Пловдив, и тя е един от първите и най-големи християнски храмове в тази част на Европа. Една от нейните забележителности са разноцветните мозайки, разположени на площ от 2 хил. кв. м. Руините на храма са открити случайно през 80-те г. на миналия век при строежа на булевард.Епископската базилика на Филипопол е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата
(ЮНЕСКО).

Галерия

Още от категорията

България празнува деня на храбростта и на българската армия

С тържествени оръдейни залпове, марш на представителни части и прелитане на бойна авиация над центъра на столицата в София бе отбелязан деня на храбростта и празника на българската армия. По традиция на Гергьовден в присъствието на президента,..

публикувано на 06.05.21 в 10:41

Остават в сила пандемичните изисквания за пристигащите българи в Германия

Изискването за предоставяне на отрицателен PCR тест при пристигане от България в Германия остава в сила до 12 май 2021 г. включително, въпреки че от 2 май 2021 г. Германия намали нивото на риск за България от държава с висока честота на заразяване на..

публикувано на 06.05.21 в 09:33

Нарастване на новите случаи на коронавирус за денонощието

1635 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 14 948 теста през изминалото денонощие, сочи Единният информационен портал. Положителни са 10,9% от взетите проби. 46 159 са регистрираните активно болни. Хоспитализирани са 6158..

публикувано на 06.05.21 в 09:17
/de/tourism/listight">