Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден за опазване на паметниците на културута

В Пловдив откриха Епископската базилика

| обновено на 18.04.21 в 12:01

На днешния Международен ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално беше открита след реновиране Епископската базилика на Филипопол. Събитието беше излъчвано на живо на сайта на пловдивската община и във фейсбук. Запис от церемонията ще откриете ТУК.  



Над 16 милиона лева са инвестирани в последните 5 години, каза на церемонията проф. Николай Овчаров. С финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" в рамките на съвместен проект с община Пловдив, е направена цялостна реставрация и консервация на находките, изградена е покриваща сграда, облагородено е и околното площадно пространство. 



Епископската базилика е построена в средата на IV век във Филипопол – днес Пловдив, и тя е един от първите и най-големи християнски храмове в тази част на Европа. Една от нейните забележителности са разноцветните мозайки, разположени на площ от 2 хил. кв. м. Руините на храма са открити случайно през 80-те г. на миналия век при строежа на булевард.



Епископската базилика на Филипопол е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата
(ЮНЕСКО).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ще се захлади и ще превалява, ще има летни бури с гръмотевици

В четвъртък  над страната ще премине студен фронт с облаци и валежи. Ще има краткотрайни, на места в Централна, Югозападна и Източна България интензивни дъждове с гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°...

публикувано на 24.07.24 в 12:53

Летните пожари – стихия, безхаберие или престъпност

През последните две седмици пожарите в България изпепелиха стотици хиляди декара с дървета, десетки къщи в Странджа пострадаха, цели стада бяха овъглени. Само големият пожар в Сакар и Свиленградско обхвана 100 000 декара насаждения. На практика..

публикувано на 24.07.24 в 12:40

Парламентът ще се опита да сложи край на "френската безработица"

Прекратяването на схемите с т.нар. френска безработица, по които човек получава с месеци 2200 лв. обезщетение срещу 2-3 дни осигуряване във Франция или друга европейска страна, е въпрос на дни. Социалната комисия в парламента прие промените в Кодекса за..

публикувано на 24.07.24 в 12:39