Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден за опазване на паметниците на културута

В Пловдив откриха Епископската базилика

| обновено на 18.04.21 в 12:01

На днешния Международен ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално беше открита след реновиране Епископската базилика на Филипопол. Събитието беше излъчвано на живо на сайта на пловдивската община и във фейсбук. Запис от церемонията ще откриете ТУК.  



Над 16 милиона лева са инвестирани в последните 5 години, каза на церемонията проф. Николай Овчаров. С финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" в рамките на съвместен проект с община Пловдив, е направена цялостна реставрация и консервация на находките, изградена е покриваща сграда, облагородено е и околното площадно пространство. 



Епископската базилика е построена в средата на IV век във Филипопол – днес Пловдив, и тя е един от първите и най-големи християнски храмове в тази част на Европа. Една от нейните забележителности са разноцветните мозайки, разположени на площ от 2 хил. кв. м. Руините на храма са открити случайно през 80-те г. на миналия век при строежа на булевард.



Епископската базилика на Филипопол е включена в Индикативната листа за културно и природно наследство на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата
(ЮНЕСКО).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35