Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 19 април Словакия премахва част от ограниченията заради Covid-19

Снимка: архив

Ако сте се ваксинирали или сте прекарали Covid-19, при влизане в Словакия вече няма да бъдете поставяни под карантина. Облекчението влиза в сила от 06:00 часа на 19 април 2021 г. и засяга гражданите, които в предходните 14 дена са посетили страна от Европейския съюз и/или са били в Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария или Великобритания, уточнява Министерството на външните работи.  

За да се възползвате от облекчението обаче, ще ви бъде изискан ваксинационен сертификат, с което да докажете имунизацията си.

По информация на посолството ни в Братислава, за да не бъдат поставяни под задължителна карантина, пристигащите трябва да бъдат ваксинирани с mRNA ваксина (например Moderna, Pfizer/BioNTech), като е необходимо да са изминали повече от 14 дни от прилагането на втората доза. Те също така могат да бъдат с поставена векторна ваксина (например AstraZeneca), но при изминали повече от четири седмици от първата доза.

Под карантина в Словакия няма да бъдат поставяни и пристигащите, които в период до 180 дни след преболедуване на коронавируса са ваксинирани и са изминали най-малко 14 дни от първата доза. Самоизолацията се премахва и за тези, които могат да докажат с документ, че са прекарали Covid-19 преди не повече от 180 дни.

Остава в сила правилото всички пътници, които не са ваксинирани или не са прекарали коронавирус, при пристигане в Словакия да преминават 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от поставянето под карантина, тя може да бъде отменена при направен PCR тест с отрицателен резултат, напомнят от МВнР.

Гражданите, които влизат в Словакия през сухопътните граници, са длъжни да се регистрират на адрес: https://korona.gov.sk/ehranica/# , като това трябва да стане най-късно при самото пристигане на територията на страната. При влизане със самолет е необходимо да се попълни електронен формуляр, публикуван ТУК

От 19 април 2021 г. в Словакия влизат в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки. 

Магазините, секторът на услугите и църквите отново отварят врати, но при условие, че посетителите представят отрицателен тест за коронавирус, както и за наличието на не повече от един човек на 15 кв. м. площ.

Движението сред природата извън областта на живеене също ще бъде разрешено с отрицателен тест за Covid-19. Спортът на открито е разрешен в група до шест души и при отрицателен тест.

Ще могат да бъдат посещавани зоологически и ботанически градини, както и  библиотеки. Хотелите и къщите за гости ще могат отново да предлагат услугите си, но ресторантите в тях няма да работят.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Братислава, в работно време на (+421 2) 544-15-308, (+421 2) 544-359-71, а в извънработно време на (+421) 911-284-229.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07