Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателят Георги Господинов с поредна международна награда

Снимка: Личен архив

Българският писател Георги Господинов е получил наградата на фестивала "Узедомски литературни дни", информира БНР "Хоризонт". Литературният форум е кръстен на името на германския остров Узедом, разположен във водите на Балтийско море, събиращ границите на  Германия и Полша. 

Наградата се връчва в подкрепа на "европейския диалог за историята и настоящето". Нашият писател я получи, след като жури в състав Манфред Остен, Андреас Косерт и нобеловият лауереат Олга Токарчук гласува за това.

Церемонията по награждаването на Георги Господинов можете да видите тук, със симултанен превод на български език: 

Според заключението на журито, Георги Господинов е значим и уникален глас в европейската литература: "Работата му, фрагментарна, пълна с меланхолия, препраща към най-добрите традиции на централноевропейската проза с ненатрапливата нужда от разкриване на пластовете на човешкия опит". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37