Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

145 години от избухването на Априлското въстание

Снимка: БГНЕС -архив

С различни прояви в цялата страна се отбелязва годишнината от избухването на Априлското въстание. То започва преждевременно на 20 април 1876 г. в гр. Копривщица. 145 години по-късно на историческия плрощад в старото, средногорско градче, българите поднасят венци на признателност.  

Въстанието е организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че е жестоко потушено от османските власти, акцията постига политически успех, като поставя българския въпрос на картата на тогавашната европейска дипломация. Реакциите водят до свикване на посланическа конференция в Цариград. След нейния провал започва Руско-Турската война от 1877-78 г., която води до Освобождението на България. 

Още от категорията

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада 51 дни след Великден, непосредствено след Петдесетница. Това са и последните празници от Великденския цикъл. На този ден Светият Дух се спуснал над..

публикувано на 21.06.21 в 11:43
Петдесетница

Христовата църква отбелязва Петдесетница

На петдесетия ден след Възкресение Христово, отбелязваме рождения ден на Църквата - Петдесетница . Това е един от най-големите, най-велики християнски празници, който по тържественост се нарежда до Рождеството и Възкресението на Иисус Христос. На..

публикувано на 20.06.21 в 06:00

Изложба илюстрира хилядолетната история на град Черноморец

През изтеклата седмица в музея „Свети   Никола“ на град Черноморец бе открита археологическа изложба под наслов „Черноморец – паметници на хилядолетната история“. Експозицията може да бъде посетена до края на месец октомври и представя непоказани..

публикувано на 19.06.21 в 10:35